1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticari Araç Üretim ve İhracat Verileri 2024

Ticari Araç Üretim ve İhracat Verileri 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari Araç Grubunda Üretim Verileri

Ticari araç grubunda üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında bir azalma göstermiştir. Bu düşüş, ağır ticari araç grubunda yüzde 23, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 olarak kaydedilmiştir.

Kapasite Kullanım Oranları

Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı, bu dönemde yüzde 69 olarak belirlenmiştir. Araç grubu bazında kapasite kullanımı ise şu şekildedir:

  • Hafif Araçlarda: %69
  • Kamyon Grubunda: %73
  • Otobüs ve Midibüs Grubunda: %51
  • Traktör Grubunda: %64

İhracatta Sabit Seyir

2024 yılı itibarıyla otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında değişim göstermeyerek 729 bin 515 adet olarak kaydedilmiştir. Otomobil ihracatı yüzde 1 azalmışken, ticari araç ihracatında yüzde 1’lik bir artış yaşanmıştır. Bununla birlikte, traktör ihracatı ise yüzde 23 azalarak 11 bin 179 adete düşmüştür.

Sektörel İhracat Başarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, yılın 9 aylık döneminde yüzde 16’lık bir artış ile sektörel ihracat sıralamasında birinci sırada yer almıştır. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, toplam otomotiv ihracatı 2023 yılına göre yüzde 2 artışla 26,7 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Avro bazında ise ihracat yüzde 1 artarak 24,5 milyar avro olmuştur.

Pazar Durumu

Yılın 9 aylık döneminde toplam otomotiv pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 gerileyerek 881 bin 442 adede düşmüştür. Otomobil pazarı ise yüzde 1 artış göstererek 673 bin 73 adete ulaşmıştır. Ticari araç pazarında ise ağır ticari araç ve toplam ticari araç pazarları yüzde 9, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8 oranında azalmıştır.

Yerli Araç Payı

2024 yılının 9 aylık döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 29, hafif ticari araç pazarında ise bu oran yüzde 30 olarak belirlenmiştir.

Kaynak: Sözcü

Ticari Araç Üretim ve İhracat Verileri 2024
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!