1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticari İşlemlerde Fatura Düzenleme Yükümlülüğü ve Cezalar

Ticari İşlemlerde Fatura Düzenleme Yükümlülüğü ve Cezalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari işlemler sırasında fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı türde belgelerin düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”, resmi gazete aracılığıyla yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin, bir takvim yılı içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, hem alıcıya hem de satıcıya her tespit için artırımlı vergi cezası uygulanacaktır.

Örneğin, fatura düzenlenmemesi durumunda, asgari ceza tutarı ilk tespitte 10 bin lira iken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar yükselmektedir.

ALICI VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİRSE CEZA ALMAYACAK

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların, bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda, eğer alıcı, vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumu vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecektir. Yani, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler, kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse, bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacaktır. Ancak, belgeyi düzenlemeyenler 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacaklardır.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışındaki farklı bir belge verilmesi durumunda, eğer alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse, yine alıcıya ceza kesilmeyecek; ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacaktır.

YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA UYGULANACAK

Düzenlemede, kayıtdışı faaliyet gösteren kişiler için %50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağına dair açıklamalar ve örnekler de yer almaktadır. Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar %50 artırımlı şekilde uygulanacaktır. Mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı olarak tatbik edilecektir.

Diğer yandan, dijital ortamda yer alan reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı şekilde yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Kaynak: Sözcü

Ticari İşlemlerde Fatura Düzenleme Yükümlülüğü ve Cezalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!