1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tırnaklardaki Beyaz Lekeler ve Sebepleri

Tırnaklardaki Beyaz Lekeler ve Sebepleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tırnaklardaki Beyaz Lekeler ve Dalgalı Görüntüler

Tırnaklardaki Beyaz Lekeler ve Dalgalı Görüntüler

Tırnaklarda meydana gelen beyaz lekeler ya da dalgalı görünüm, genellikle vitamin eksiklikleri ile ilişkilendirilse de, uzmanlar bu durumun çoğunlukla zararsız olduğunu belirtmektedir. Yaş ilerledikçe tırnaklarda sıkça görülen bu dalgalanmalar, bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.

Uzmanlar, tırnaklardaki bu değişikliklerin demir eksikliği, vitamin yetersizliği veya dolaşım problemleri gibi durumların belirtisi olabileceğini vurgulamaktadır. Tırnaklardaki çizgiler, kökünden ucuna kadar uzanabilir ve bu durum, tırnağın çıkıntılı ya da çukur bir görünüm almasına neden olabilir. Her yaş grubunda görülebilen bu durum, çoğu zaman tırnağın doğal yapısından kaynaklansa da, bazı sağlık sorunlarının da işareti olabilir.

Tırnak yapısındaki en küçük değişikliklerin vücudun genel sağlığı hakkında önemli ipuçları sunduğunu hatırlatan uzmanlar, bu tür değişikliklerin sıkıntılı bir sorunun belirtisi olmadığını belirtse de, dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bu nedenle, tırnaklarda gözlemlenen değişikliklerin ardından, altta yatan olası bir eksikliğin tespit edilmesi için mutlaka kan testi yapılması tavsiye edilmektedir.

Tırnaklarda görülen beyaz lekelerin en yaygın nedenleri arasında, tırnaklara yönelik küçük travmalar veya manikür esnasında kullanılan kimyasal ürünlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar yer almaktadır. Bunun dışında, uzmanlar bu lekelerin mantar enfeksiyonları veya bazı sistemik rahatsızlıklar (örneğin böbrek veya karaciğer sorunları) ile çinko ve D vitamini eksikliklerinden de kaynaklanabileceğini belirtmektedir.

Özetlemek gerekirse:

  • Tırnaklardaki beyaz lekeler genellikle zararsızdır.
  • Daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
  • Değişiklikler gözlemlendiğinde kan testi yapılması önerilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar ve mantar enfeksiyonları gibi durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak: Sözcü

Tırnaklardaki Beyaz Lekeler ve Sebepleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!