1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TOKİ İhaleleri ve Haldız İnşaat’ın Yükselişi

TOKİ İhaleleri ve Haldız İnşaat’ın Yükselişi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TOKİ İhaleleri ve Haldız İnşaat’ın Yükselişi

TOKİ İhaleleri ve Haldız İnşaat’ın Yükselişi

Dar gelirli vatandaşlara yönelik ucuz konut projeleri geliştirmek amacıyla kurulan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), son dönemlerde ihalelerini tartışmalı bir şekilde yandaş şirketlere vermesiyle eleştiriliyor. Özellikle Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, Çömlekçi Mahallesi’nde inşa edilecek 193 konut ve 56 dükkanın ihalesinin, AKP Kocaeli il yöneticileri Macit Haldız ve oğlu Veli Haldız’ın sahibi olduğu şirkete verilmesi dikkat çekti.

Kâr Etmemiş Baba-oğul Haldız, ihaleyi 1.3 milyar liraya kazanmışken, geçmiş yıllarda da birçok kamu ihalesinde adı geçen bu şirket, şimdiye kadar toplamda 3.5 milyar liralık ihale almış durumda. Ancak, bu şirketin dikkat çeken bir özelliği de var: 2021, 2022 ve 2023 yıllarında kâr etmediğini beyan ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı’na vergi ödemedi.

Trabzon Ortahisar Çömlekçi Mahallesi ihalesi, 27 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirildi ve projelerin 500 gün içinde tamamlanması planlanıyor. Bu kapsamda, Haldız İnşaat Otomotiv ve Ticaret AŞ ile 16 Ekim 2024 tarihinde 1 milyar 361 milyon TL tutarında bir sözleşme imzalandı. Haldız İnşaat, geçen yıl ekim ayında TOKİ’nin Kocaeli’nde gerçekleştirdiği 564 konut ve 16 dükkan ihalesini de 1 milyar 394 milyon liraya kazanmıştı. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Mart 2022’deki Sağlıkkent konutları inşaatını 207.5 milyon TL bedelle üstlenmişti.

Macit Haldız 3.5 Milyar Liralık İhale Aldı Haldız İnşaat, kamu ihalelerinde sıkça yer alan bir firma olarak öne çıkıyor. TOKİ’nin Kocaeli Körfez Yarımca’da bulunan 10 konut ve 24 dükkan ihalesi de Ağustos 2021’de 259 milyon TL bedelle Haldız İnşaat’a verilmişti. Kamudan bugüne kadar 3.5 milyar liraya yakın ihale kazanan bu şirketin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıtlarına göre, son üç yılda kâr etmediği ve dolayısıyla vergi ödemediği dikkat çekiyor.

Haldız İnşaat, 1979 yılında kurularak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde projeler geliştirmeye devam ediyor. Şirketin Kocaeli, Sakarya ve İstanbul’da halihazırda devam eden birçok inşaat projesi bulunuyor.

Kaynak: Sözcü

TOKİ İhaleleri ve Haldız İnşaat’ın Yükselişi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!