1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trudeau’dan Hindistan’a Sert Eleştiriler: Sih Ayrılıkçılar ve Cinayet İddiaları

Trudeau’dan Hindistan’a Sert Eleştiriler: Sih Ayrılıkçılar ve Cinayet İddiaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trudeau’dan Hindistan’a Sert Eleştiriler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hindistan’ın Kanada topraklarında cinayet ve gasp gibi şiddet eylemlerine karıştığını belirterek, bu durumun “korkunç bir hata” olduğunu ifade etti. Trudeau, Kanada Yayın Kurumu (CBC) tarafından bildirilen bir federal soruşturmada, Hindistan’ın Sih muhaliflerine yönelik eylemlerinin yanı sıra, “suç faaliyetlerine ilişkin her zamankinden daha belirgin göstergeler” olduğunu vurguladı.

Trudeau, Hindistan hükümetinin Kanada’nın güvenliği ve egemenliğine bu kadar agresif bir müdahalede bulunmasının büyük bir yanlışlık olduğunu belirtti. Başbakan ayrıca, “Yeni Delhi tarafından kışkırtılabilecek” olası gelecekteki şiddet eylemlerini önlemek amacıyla bu suçlamaların kamuoyuna açıklandığını dile getirdi.

Trudeau, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile gerçekleştirdiği görüşmede, Yeni Delhi’nin ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesindeki olası rolü hakkında endişelerini dile getirdi. Trudeau, Modi’ye, “Bizden istedikleri şuydu; ‘Ne kadar biliyorsunuz? Bu konuda elinizdeki kanıtları bize verin.’ Biz de, ‘Bu sizin güvenlik birimlerinizin işi. Onların ne bildiğine bakmalısınız. Bu konuyla ilgilenmelisiniz’ dedik. O noktada bizdeki bilgiler öncelikle istihbarat niteliğindeydi, somut kanıt değildi.” şeklinde konuştu.

Trudeau’nun bu ifadeleri üzerine Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, “Bugün duyduklarımız başından beri sürekli olarak söylediklerimizi teyit etmektedir. Kanada, Hindistan’a ve Hint diplomatlara karşı yönelttiği ciddi iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmamıştır.” şeklinde bir açıklama yaptı. Jaiswal, Hindistan-Kanada ilişkilerinin zarar görmesindeki sorumluluğun “yalnızca Trudeau’ya ait olduğunu” belirtti.

Geçtiğimiz yıl Kanada topraklarında bir Sih ayrılıkçının öldürülmesiyle patlak veren tartışmaların ardından, Kanada ve Hindistan 14 Ekim’de birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etmişti. Kanada Dışişleri Bakanlığı, aralarında Hindistan’ın Ottawa’daki diplomatik temsilcisi Sanjay Kumar Verma’nın da bulunduğu 6 Hint diplomatını sınır dışı etti. Hindistan ise karşılık olarak, Kanada’dan Yeni Delhi’deki 6 diplomatın bir hafta içinde ülkeyi terk etmesini talep etti.

Kaynak: Sözcü

Trudeau’dan Hindistan’a Sert Eleştiriler: Sih Ayrılıkçılar ve Cinayet İddiaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!