1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trump’ın ‘Proje 2025’ Kitabı ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler

Trump’ın ‘Proje 2025’ Kitabı ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trump’ın ‘Proje 2025’ Kitabı Yeniden Gündemde

ABD Başkanı olarak seçilen Donald Trump’ın başına dert olan ‘Proje 2025’, Trump’ın yeniden seçilmesiyle birlikte ABD basınında tekrar önemli bir tartışma konusu haline geldi. Birçok eleştirmen, Trump’ın bu kapsamlı kitabı birebir uygulayarak ABD’de otokratik bir sistem inşa edeceğini iddia etmişti. Gelecek on yıl içinde seçilecek bir muhafazakar liderin başvurması ve uygulaması için politikalar ve siyasi öngörüleri içeren kitap, Trump’a bağlı kişilerin hükümete atanmasını ve ABD’nin siyasi ile kültürel yapısının geleneksel değerlere uygun bir şekilde yeniden şekillendirilmesini hedefliyor. Bu dev eser, Trump’ın 2016-2020 dönemindeki başkanlığı sırasında kabinesinde yer alan bakanlar ve Trump’ın bu süreçteki danışmanları tarafından kaleme alındı.

Kitapta, Trump’ın 45. Başkanlık döneminde Dış Politika Danışmanlığı yapmış olan Kiron Kanina Skinner’ın Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri dikkati çekiyor. Kitap, Türkiye’nin ‘muhafazakar liderliğindeki’ rolüne dair önemli açıklamalar içeriyor.

PEKİ KİTAPTA NE YAZIYOR?

Liderlik Mandası: Muhafazakarların Sözü, iki yıl önce ABD merkezli Heritage Foundation düşünce kuruluşu tarafından, 2025 Projesi çerçevesinde yayımlanan 887 sayfalık kapsamlı bir ‘yönetim kılavuzu’ olarak tasarlandı. Bu kılavuzda, ABD’nin gelecek dış ilişkileri ile ilgili bölümü kaleme alan Kiron Kanina Skinner, ABD’nin Türkiye politikasının nasıl şekillenmesi gerektiğini detaylandırdı.

İç siyaset, ekonomi ve askeri meselelerin yanı sıra, ABD’deki Federal kürtaj hakkı gibi tartışmalı konuları da ele alan bu kitap, ‘Muhafazakar Geleceğin Sözü’ olarak tanımlanıyor. Skinner, “Dışişleri Bakanlığı” bölümünde, kılavuzun 181. sayfasında Türkiye’nin NATO’daki stratejik önemine vurgu yapıyor. Skinner, “bir diğer kilit öncelik Türkiye’yi Batı saflarında ve bir NATO müttefiki olarak tutmaktır” ifadesini kullanıyor. Türkiye’nin Rusya ve Çin ile olan yakın ilişkilerinin altını çizen Skinner, “Türkiye’yi, Rusya ya da Çin’e yönelmekten caydırmak için Türkiye’ye güçlü bir şekilde ulaşmak gerekmektedir. Bu kapsamda, muhtemelen Ankara’nın güvenliğine varoluşsal bir tehdit olarak gördüğü YPG/PKK güçlerine ABD desteğinin yeniden değerlendirilmesi gerekecektir” önerisinde bulunuyor.

TRUMP’IN BAĞIŞI DİKKAT ÇEKTİ

Trump, ABD’de skandal haline gelen Proje 2025’in yayımladığı kitabı “özellikle okumadığını” belirtmişti. Ancak CNN’in haberine göre, Trump’ın kampanyasında görev alan 140 kişi kitabın hazırlanmasında katkıda bulundu. Proje 2025’i yöneten Paul Dans, Trump’ın Beyaz Saray’ındaki üst düzey yetkililerden biriydi ve daha önce eski patronuyla tekrar çalışmayı umduğunu ifade etmişti. Trump’ın iki eski kabine sekreteri de bu kapsamda kitabın çeşitli bölümlerini yazdı. 2016 – 2020 dönemi Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı Ben Carson ve Savunma Bakanı Christopher Miller, kitabın yazarları arasında yer alıyor. Ayrıca, eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe, eski Ulaştırma Bakanı Steven Bradbury ve eski Çalışma Bakanı Patrick Pizzella da kitaba katkıda bulunan isimler olarak öne çıkıyor.

ABD’deki lobicilik faaliyetlerini ve siyasi para akışını kaydeden Open Secrets sitesi, Proje 2025’e bağlı olan Heritage Foundation’ın 2024 yılı itibarıyla Cumhuriyetçi kuruluşlar tarafından toplamda 1 milyon 37 bin dolar bağış aldığını belirtiyor. Bağışçılar arasında, düşünce kuruluşuna 10 bin dolar bağışta bulunan Donald Trump da bulunuyor.

Kaynak: Sözcü

Trump’ın ‘Proje 2025’ Kitabı ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!