1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Ağustos 2023 Dış Ticaret Endeksleri Raporu

TÜİK Ağustos 2023 Dış Ticaret Endeksleri Raporu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK Ağustos Ayı Dış Ticaret Endeksleri’ni Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Ağustos ayına ait Dış Ticaret Endeksleri’ni duyurdu. Bu verilere göre, ihracat birim değer endeksi, Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında bir artış göstermiştir. İlgili endeksin detaylarına bakıldığında, gıda, içecek ve tütün sektörlerinde yüzde 11,8’lik bir artış, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4’lük bir artış, yakıt ürünlerinde ise yüzde 10,2’lik bir azalma gözlemlenmiştir. İmalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) ise yüzde 2,7’lik bir artış kaydedilmiştir.

İhracat Miktar Endeksi Yüzde 1,2 Azaldı

Ağustos ayında ihracat miktar endeksi, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 oranında bir azalma göstermiştir. Sektörel bazda incelendiğinde, gıda, içecek ve tütün kategorisinde yüzde 6,6’lık bir düşüş, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6’lık bir artış, yakıt ürünlerinde ise yüzde 7,8’lik bir azalma yaşanmıştır. İmalat sanayi (gıda, içecek ve tütün hariç) ise yüzde 0,8 oranında bir düşüş sergilemiştir.

İthalat Birim Değer Endeksi Yüzde 2,9 Artış Gösterdi

Ağustos ayında ithalat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artış göstermiştir. Bu artış, gıda, içecek ve tütün sektörlerinde yüzde 8,8, yakıt ürünlerinde yüzde 5,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) ise yüzde 0,9 oranında olmuştur.

İthalat Miktar Endeksi Yüzde 13,2 Azaldı

Son olarak, ithalat miktar endeksi Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 oranında bir azalma göstermiştir. Bu bağlamda, gıda, içecek ve tütün kategorisinde yüzde 7,7, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1’lik bir artış, yakıt ürünlerinde ise yüzde 5,6’lık bir azalma yaşanmıştır. İmalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) ise yüzde 7,7 oranında bir düşüş gözlemlenmiştir.

TÜİK Ağustos 2023 Dış Ticaret Endeksleri Raporu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!