1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK’e Mahkeme Kararı: Enflasyon Hesaplamaları İncelenecek

TÜİK’e Mahkeme Kararı: Enflasyon Hesaplamaları İncelenecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK’e Sürpriz Mahkeme Kararı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) düşük enflasyon rakamları nedeniyle açlık ve yoksullukla mücadele eden milyonlarca emekli ve çalışana yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı davayı inceleyen Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten savunma alınmasına ve enflasyon hesaplamalarında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına karar verdi.

TÜİK’E 30 GÜN SÜRE

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda TÜİK’e, savunma yapması ve belgeleri açıklaması için toplam 30 gün süre tanıdı. Dava açan Seyfettin Çilesiz, mahkemenin bu kararını “Emekli ve çalışanlar için güzel bir haber” olarak değerlendirdi. Çilesiz, maaş zamlarında kullanılan TÜİK enflasyon rakamlarının gerçek enflasyon oranlarının altında kaldığını belirterek, bu yılın ilk altı ayındaki enflasyonun yeniden hesaplanmasını talep etmişti. TÜİK’ten yanıt gelmeyince hukuki yola başvurdu.

Mahkeme, TÜİK’ten, tüm iddialara cevap verecek şekilde detaylı bir açıklama yapmasını ve dava konusu işlem ile bu işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeleri 30 gün içerisinde mahkemeye sunmasını istedi. Çilesiz, ayrıca yürütmenin durdurulması talebinde de bulunmuştu. Mahkeme, yürütmenin durdurulması isteminin, TÜİK’ten birinci savunma alındıktan ya da savunma ve cevap süresinin geçmesinden sonra inceleneceğine karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’in gerekli savunmayı yapmaması veya enflasyon hesabında kullandığı belgeleri belirtilen süre içinde (30 gün) mahkemeye sunmaması durumunda, dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere dayanarak karar verebileceğini TÜİK’e bildirdi.

KARARI UYGULAMAMAK ANAYASAL SUÇ

Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, davalı TÜİK’in mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek veya değiştirmek gibi bir yetkisinin bulunmadığını, ayrıca mahkeme kararını yerine getirip getirmeme konusunda bir seçim hakkının olmadığını vurguladı. Gündoğan, “TÜİK, mahkemenin ara kararını yerine getirmezse Anayasal suç işlemiş olur. Kararı uygulamayan TÜİK çalışanları, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler” şeklinde konuştu. Ayrıca, Gündoğan, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişiler tarafından inceleneceğine de dikkat çekti.

TÜİK’e Mahkeme Kararı: Enflasyon Hesaplamaları İncelenecek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!