TÜİK’in Gerçek Dışı Beyanları ve Enflasyon Verileri Üzerine Eleştiriler
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hayat pahalılığıyla ilgili gerçek veriler sunmamakla eleştiriliyor. Açıklanan enflasyon rakamları, emekli, memur ve işçilerin düşük zam almasına neden olduğu iddialarıyla gündeme geliyor. Ancak son gelişmeler, TÜİK’in mahkemeye de gerçek dışı beyanda bulunduğunu ortaya koydu. Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne gönderilen 22 sayfalık savunma dilekçesinde, TÜİK, ürün fiyatlarını düzenli olarak yayınladığını öne sürdü. Fakat, 2022 yılından bu yana madde sepetindeki mal ve ürün fiyatlarının kamuoyuyla paylaşılmadığı dikkat çekiyor.
TÜİK’e karşı dava açan Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, kurumun enflasyon hesaplamasında kullandığı madde ve ürün fiyatlarını gizlediğini ifade etti. Mahkeme, TÜİK’ten ilgili fiyatların yer aldığı belgeleri talep etti. Ancak TÜİK, bu fiyat listesini mahkemeye sunmadığı gibi, verileri yayınladığına dair gerçek dışı bir beyan da bulundu. Bu beyanı şöyle ifade etti:
SİTESİNDE VARMIŞ(!)
“TÜFE ortamında derlenen mal ve hizmetlerin aylık ortalama fiyatları ve madde ağırlıkları TÜİK internet sayfasında yayımlanmaktadır. Kullanıcıların yayınlanan ortalama fiyatlar ve madde ağırlıklarını kullanarak TÜFE’yi ufak sapmalarla hesaplamaları mümkündür. Bu doğrultuda, davacının hangi kapsamda bir fiyat verisinin eksikliğinden söz ettiği anlaşılamamıştır.”
Tartışmalar Meclis’e Yansıdı
TÜİK’in bütçe görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da tartışmalara neden oldu. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’ya, “‘Sepetteki malların fiyatlarını neden gizliyorsunuz?’ sorusunu yöneltti. Bakırlıoğlu, “Siz Eurostat da açıklamıyor diyorsunuz. Fakat siz daha önce bu verileri açıklıyordunuz. Neden bu uygulamadan vazgeçtiniz? Çünkü açıkladığınız rakamlarla piyasada mevcut olan fiyatlar arasında büyük bir fark oluştu” şeklinde eleştirilerini dile getirdi.
Kaynak: Sözcü