1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı ‘Doğrulanmış İlan’ Uygulaması

Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı ‘Doğrulanmış İlan’ Uygulaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı Yeni Uygulama: Doğrulanmış İlan

Bakanlık, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarını önlemek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı minimize etmek amacıyla “doğrulanmış ilan” uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama, otomotiv sektörü için de geçerli olacak ve 2025 yılında tamamen zorunlu hale gelecektir. Uygulamanın işleyişine göre, otomobil satacak olan kişiler e-Devlet üzerinden kendilerine ait olan aracı seçecek ve bu aracı portallar üzerinden yayımlayacakları ilanlarla resmi hale getireceklerdir.

Bu yenilikle birlikte otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulması hedeflenmektedir.

Tüketicilerin Mağduriyetinin Azaltılması

Anayasa’nın 167. ve 172. maddelerinin, kamuya önemli görevler yüklediğine dikkat çeken Kılıç, devletin mal ve hizmet piyasalarını düzenleyici önlemler almasının, piyasaların büyümesine katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda tüketicilerin mağdur olmalarını da engellediğini vurguladı. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bu hedefin daha da netleştiğini ifade eden Kılıç, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunarak zararlarının tazmin edilmesinin yasal güvence altına alındığını belirtti.

Düzenlemelerin, hem tüketici güvenini artırdığına hem de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğuna değinen Kılıç, şunları kaydetti:

  • Ticarette güvenin önemi: Ticarette güven, alıcı ve satıcı arasındaki karşılıklı saygı ve dürüstlük üzerine kurulu bir ilişkiyi ifade eder. Bu güven, tüm sektörlerde adil, şeffaf ve tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyucu bir piyasa yapısının oluşmasına katkıda bulunur.
  • Dolandırıcılığa karşı koruma: Güvenli bir ticaret ortamı, dolandırıcılık gibi haksız uygulamalara karşı bir kalkan görevi görmektedir.

‘Dolandırıcılık Riskini Azaltacak’

Otomotiv sektöründe güvenin sağlanması için ‘doğrulanmış ilan’ uygulamasına geçilecek olmasının, tüketicilere güven vermesi ve dolandırıcılık riskini önemli ölçüde azaltması beklenmektedir. Kamu otoritesinin piyasa gözetimi ve denetimleriyle bu tür uygulamaları devreye alması, kayıt dışı faaliyetleri ve olası sorunları engelleyecektir. Ayrıca, bu düzenleme sayesinde tüketicilerin zarara uğraması durumunda satıcıya ulaşabilmesi ve tazminat hakkının kullanılmasında delil oluşturulması sağlanacaktır.

Kaynak: Sözcü

Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı ‘Doğrulanmış İlan’ Uygulaması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!