1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Ekonomisinde Yüksek Enflasyon ve Asgari Ücret Sorunu

Türkiye Ekonomisinde Yüksek Enflasyon ve Asgari Ücret Sorunu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ekonomisi, uzun süredir yüksek enflasyon sorunuyla mücadele ediyor. Bu durum, dar gelirli vatandaşları ve asgari ücretle çalışanları ekonomik açıdan daha kırılgan hale getirmiştir. Yaklaşık 120 ekonomist, asgari ücrete yapılması beklenen %25’lik zammı kaygıyla değerlendirdi.

Ülkenin önde gelen üniversitelerinin yanı sıra yurtdışındaki akademik kurumları temsil eden ekonomistler, yayınladıkları ortak bildiride, asgari ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gelir dağılımını gözeten bütüncül bir ekonomi politikası izlenmesi için ekonomi yönetimini “acilen” adım atmaya çağırdılar.

Ekonomistlerin ortak bildirisinde, uygulanan para ve maliye politikalarının enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda şekillendirildiği ifade edildi. Bildiride, “2024 yılı Temmuz ayında asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025 yılı Ocak ayı için öngörülen artışın, gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyon oranı (%25) baz alınarak belirlenmesi planı, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı vericidir” denildi.

Metinde, enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyetinin adil bir şekilde dağıtılması gerektiği, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğu da vurgulandı. Ayrıca, gerçekleşen enflasyon oranının altında yapılacak ücret artışlarının gelir dağılımını daha da bozacağına dikkat çekildi.

KARAHAN YÜZDE 25’E İŞARET ETTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, 2025 para politikasını belirlerken asgari ücret artışını da değerlendirecekleri mesajını verdiği öğrenildi. Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Karahan’ın çarşamba günü düzenlenen yatırımcı toplantısından elde edilen bilgilere atıfta bulundu. Yetkililer, %25 civarında asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını aktardı.

Bloomberg’in %25’lik asgari ücret zammı konusundaki iddialarını sosyal medya üzerinden paylaşan Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, TCMB yetkililerinin kendisiyle iletişime geçtiğini ve şu açıklamayı yaptığını belirtti:

“Yetkililer benimle, yanlış anlaşıldığını söyledikleri bilgiyi düzeltmek adına iletişime geçti ve konuyla ilgili şunlar söylediler: Başkan Karahan, yatırımcı toplantısında, soru üzerine, enflasyon görünümü ile tutarlı olarak, %25 civarında ücret artışının makul olabileceği değerlendirmesini paylaştı. Merkez Bankası’nın asgari ücret üzerinde bir yetkisi ve etkisi bulunmamaktadır.”

Kaynak: Sözcü

Türkiye Ekonomisinde Yüksek Enflasyon ve Asgari Ücret Sorunu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!