1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan Mekanik Kıyma Uyarısı

Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan Mekanik Kıyma Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada “mekanik kıyma” adı altında satılan ve genellikle tavuk etinden üretilen ürünlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Bu tür kıyma ürünlerinin çoğu zaman soya fasulyesi ile karıştırılarak tüketicilere sunulduğunu belirten Yardımcı, bu ürünlerde tavuk kemiği, kırıntılar ve taşlık gibi maddelerin kullanılmasının yaygın olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerin, kırmızı et ürünlerinde kanatlı eti kullanımının giderek arttığını ortaya koyduğunu belirten Yardımcı, köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun gibi popüler et ürünlerinde tavuk eti kullanımının yükseldiğine dikkat çekti. Mekanik ayrılmış kanatlı etinin kullanımının yasak olmasına rağmen bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek amacıyla bu yöntemi tercih ettiğini vurguladı.

Yardımcı, tavuk, hindi derisi ve kemik gibi parçaların çeşitli makinelerle kıymaya dönüştürüldüğünü ve bu durumun bazı işletmeler tarafından maliyetleri azaltmak için kullanıldığını anlattı. Tüketicilere yönelik bir çağrıda bulunan Yardımcı, “Kasaptan alınan kıymadan korkmayın,” diyerek dikkat çekti. Hazır kıyma almaktan kaçınmalarını önerdi.

  • “Kasap esnafı mekanik kıyma kullanamaz.”
  • “Maliyeti düşürmek için kıymada hileye gerek yok.”
  • “Tüketiciler, eti görerek kasaplardan kıyma alsın.”
  • “Hazır kıyma ürünlerinin üretim izinleri dahi olsa, bu ürünlerin satışı yasaklanmalıdır.”
  • “Bazı işletmeler fazla kıyma kullanarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor; ancak bu durum kaliteden ödün vermektedir.”

Yardımcı, bu tür uygulamalara karşı tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı ve kaliteli et tüketiminin önemine dikkat çekti.

Kaynak: Sözcü

Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan Mekanik Kıyma Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!