Yılın ilk dokuz ayında, Türkiye’deki vatandaşlar, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yalnızca 10-15 dakikalık bir işlem için toplamda 15 milyar TL’nin üzerinde bir ücret ödemiştir. Bu durum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) araç muayene istasyonlarıyla ilgili olarak başlattığı ihale süreciyle birlikte “adrese teslim” tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. ÖİB, araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetlerini özelleştirmek üzere iki ayrı bölge için ihale ilanı yayımlamıştır.
İhaleye göre, 1’inci ve 2’nci Bölge araç muayene istasyonlarının yapımı ve işletilmesi, ilgili yasal çerçeve içerisinde imtiyaz hakkı verilmesi suretiyle 20 yıl süreyle özelleştirilecektir. Ancak, bu ihaleye teklif verecek olan firmaların, en az 5 yıl boyunca araç muayene sektöründe işletici veya alt işletici olarak faaliyet göstermiş olmaları ve son 5 yıl içinde toplamda en az 1 milyon aracın muayene işlemini gerçekleştirdiğine dair belgeleri ÖİB’ye sunmaları gerekmektedir.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 1 milyon araç muayene etme şartının ihalenin kapsamını daraltığına dikkat çekerek, “Bu alanda TÜVTÜRK gibi tekel bir imtiyaz sahibi şirketten başka bir şirketin olmaması dikkate alındığında, bu ihale ‘adrese teslim’ bir ihale değil midir?” ifadelerini kullanmıştır.
VATANDAŞLAR ZARAR GÖRMEKTEDİR
Karasu, TÜVTÜRK’ün muayene ücretleriyle ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi sunmuştur. Önergesinde, TÜVTÜRK’ün araç muayene istasyonlarının 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolara 20 yıllık işletim hakkını satın aldığını hatırlatan Karasu, bu alandaki tekelin oluşturduğu haksız rekabet ortamının vatandaşları nasıl mağdur ettiğine vurgu yapmıştır.
İhaleye Katılım Koşulları Üzerine Tartışmalar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, önergesinde ayrıca, “İhaleye katılım koşulu olarak neden ‘en az 5 yıl süreyle araç muayene sektöründe işletici veya alt işletici olarak faaliyet göstermiş olmak’ ve ‘beş yıllık bir periyot içerisinde en az toplam bir milyon adet aracın muayene işlemini gerçekleştirmek’ gibi zorlayıcı bir koşul belirlenmiştir?” şeklinde sorular yöneltmiştir.
Bu tartışmalar, Türkiye’de araç muayene hizmetlerinin geleceği ve vatandaşların bu hizmetlerden nasıl etkileneceği konusunda önemli bir gündem oluşturmuştur.
Kaynak: Sözcü