1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları Üzerine Eleştiriler

Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları Üzerine Eleştiriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları

Türkiye'de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları

Türkiye, basın özgürlüğü konusunda giderek daha da geriye düşerken, kamu reklamlarının medya kuruluşlarına dağılımı da dikkat çekici bir hal aldı. Son 20 yılda kamu bankalarının muhalif medya organlarına hiçbir ilan vermediği ortaya çıktı. Kamu bankalarının 20 yıllık reklam bütçesinin toplamda 43 milyar lira olduğunu belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kamu reklamlarından SÖZCÜ, Cumhuriyet, Birgün, Milli Gazete, Karar ve Evrensel’e tek bir lira bile verilmedi” ifadelerini kullandı.

‘35 Milyon Liralık Ceza’

Çakırözer, “İzlenmeyen kanallar ve tabela gazetelere yoksul halkın parası hortumlanıyor” diyerek durumu eleştirdi. Ayrıca, “Dezenformasyonla mücadele yasası ile haberleri sansürlediler, şimdi de habercileri casusluk ve etki ajanlığı gibi suçlamalarla hedef alacaklar. 1 milyon habere erişim engeli getirildi ve 7 TV kanalına toplamda 35 milyon lira ceza kesildi; gülmek dahi yasaklanmış durumda” dedi.

TBMM’de Basın İlan Kurumu’na ilişkin yasa teklifi üzerine konuşan Çakırözer, “Bu ülkede katliamların, ihmal ve yolsuzlukların bilinip hesabının sorulmasını engellemek için bir çete bir araya gelmiş durumda. Başında iletişim komiseri ve iktidar talimatıyla haberi suç sayan savcılar var” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Türkiye, 180 ülkenin yer aldığı endekste basın özgürlüğü sıralamasında 158’inci sırada ve ‘çok vahim’ kategorisinde yer aldı. Geçen yıl ise 165’inci sıradaydı.

‘Basın İlan, Emlak Şirketine Dönüşmüş’

CHP’li Utku Çakırözer, “Türkiye’de katliamların ve yolsuzlukların bilinip hesabının sorulmasını engellemek için bir çete bir araya gelmiş durumda” diyerek, “Bu çetenin Basın İlan Kurumu ayağı da iktidarın beğenmediği gazetelerin ilan hakkını gasp ediyor. Uyduruk gerekçelerle ceza yağdırarak çok sesliliği ortadan kaldırıyor ve gazetecileri işsiz bırakıyor. Son üç ayda 33 Anadolu gazetesi kapandı, yerel gazete sayısı 1.800’den 700’e düştü. Basın İlan ise adeta bir emlak şirketine dönüşmüş durumda. O binayı sat, öbürünü kirala” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları Üzerine Eleştiriler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!