1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Yeni Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae

Türkiye’de Yeni Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Akrep Türü Keşfi: Euscorpius gulhanimae

Yeni Akrep Türü Keşfi: Euscorpius gulhanimae

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan kızılçam ormanları içinde, Türkiye’ye özgü yeni bir akrep türü keşfedildi. Bu yeni tür, “Euscorpius gulhanimae” adıyla literatüre kazandırıldı. 21 yıl boyunca Türkiye ve çevresindeki akreplerin sistematiği ve faunası üzerine kapsamlı çalışmalar yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın tarafından tanımlanan bu yeni tür, Türkiye’deki akrep türü sayısını 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısını ise 17’ye yükseltti.

Keşfedilen Euscorpius gulhanimae türünün vücudu açık sarı tonlarında, chelası (kıskaçları) kırmızımsı, kuyruğu ise kahverengi bir renge sahiptir. Ayrıca, bu türün patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı, cins için bilinen en yüksek sayı olarak dikkat çekmektedir. Bu önemli keşif, ABD’de akrepler üzerine yayımlanan saygın bilim dergisi “Euscorpius”da 19 Ağustos 2024 tarihinde yayımlandı.

Prof. Dr. Aydın, yaptığı saha çalışmalarında bu yeni türe, Konya ilinin Beyşehir ilçesinde Dedegöl Dağı’nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü’ndeki Hacıakif Adası’nda rastladığını belirtti. İncelemeleri sonucunda Euscorpius cinsine ait olduğunu tespit ettiği bu türün daha önce tanımlanmamış olduğunu ifade etti. “Şu an için sadece bu civarda biliniyor. Euscorpius gulhanimae, vücudunun iki renkli olması ve patellasındaki trichobothri sayısının en yüksek olmasıyla bilinen tüm türlerden ayrılıyor,” dedi.

Türkiye'de Yeni Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae

Keşfine Eşinin İsmini Verdi

Prof. Dr. Aydın, keşfettiği bu yeni akrep türüne eşi Gülhanım Yağmur’un ismini vererek “Euscorpius gulhanimae” adını koydu. Ayrıca, bu türün zehrinin insan sağlığı açısından etkili olmadığını ve herhangi bir tehlike oluşturmadığını da vurguladı.

Keşfedilen Euscorpius gulhanimae akrep türü, Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müzesi’nde sergilenmektedir.

Türkiye’de Yeni Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!