Vatandaşın Geçim Savaşı
Yüksek enflasyon ve düşük alım gücü sarmalında geçim mücadelesi veren vatandaş, yüksek faizli kredilere mahkûm olmaktadır. AKP iktidarı, bir yandan vergilerle vatandaşın belini bükmekte, diğer yandan ise ihtiyaç kredisi faizlerinin %71’leri bulmasıyla halkı borçlandırmaktadır. İşletmeler de %75’leri aşan banka ve faktoring şirketi faizleriyle ayakta kalmaya çalışırken, kredi çekemeyenler ise %120 faizle borç veren tefecilerin pençesine düşmektedir. Türkiye’de, emeğiyle geçimini sağlamaya çalışan halk, bu yüksek faizler yüzünden borç içinde kıvranırken, cebini dolduranlar tefeciler olmaktadır.
BANKALARA OLAN BORÇ 15 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI
İşçi, emekli, memur, esnaf ve iş insanı; ülkedeki tüm çalışanlar, AKP’nin ‘yap-boz’a çevirdiği ekonomi politikalarıyla emeklerinin karşılığını alamamakta ve yüksek faizlerle borç batağına saplanmaktadır. Alın teriyle para kazanarak geçinmeye çalışan vatandaşlar, her geçen gün daha da fakirleşirken, yolsuzluk yapanlar ve kara para aklayanlar cezasız kalmakta ve giderek daha fazla zenginleşmektedir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) raporlarına göre, bankalara olan bireysel ve ticari kredi kartları ile kredilerden doğan toplam borç miktarı 14 trilyon 954 milyar 352 milyon liraya ulaşmıştır. Vatandaşların ve işletmelerin, bankaların takibine düşen borç tutarı ise 264 milyar 616 milyon lira olarak kaydedilmiştir. Tefecilere düşenlerin sayısının arttığını belirten CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Sade vatandaştan büyük iş adamına kadar herkes tefecilerin ağlarına düşmektedir. Kiminin 3 bin lira, kiminin 30 milyon lira borcu var. Tahsilatta sorun yaşanırsa devreye mafya giriyor” şeklinde açıklama yaptı.
‘Vatandaş Derin Yoksulluğa Hapsoldu’
Yılın ilk 9 ayında Hazine’nin faiz ödemeleri 850 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bu süreçte nakit dengesi 1.5 trilyon TL açık vermiştir. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Hazine’nin gelirleri yetersiz kalmakla beraber, toplanan paralar da faize akmaktadır. Carry-trade yoluyla Türkiye’ye gelen paraya ödenen faiz ciddi bir yük haline gelmiştir. Vatandaş, derin yoksulluğa hapsolmuş bir şekilde ödediği vergilerle işte bu tefecileri beslemektedir. Oysa trilyonlarca liralık kaynak, üretime ve yatırıma dönseydi, Türkiye çok daha farklı bir noktada olabilirdi” ifadelerini kullandı.
‘Şimşek, Tefecilerin Bakanı mı?’
Tefeci faizi yıllık %120, aylık olarak ise %10 seviyesine ulaşmıştır. Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için “Düyun-u Umumiye komiseri gibi Maliye’nin başına getirildi. İçerideki tefecilerin de komiserliğine soyundu” ifadesini kullanmıştır. Özdağ, “Mehmet Şimşek, Türk milletinin değil de içerdeki ve dışarıdaki tefecilerin Hazine ve Maliye Bakanı mı?” diye sordu.
Kaynak: Sözcü