Türkiye’deki İlaç Yokluğu Sorunu Derinleşiyor
Türkiye’de ilaç yokluğu sorunu giderek daha da karmaşık bir hale gelirken, eczacılar bu sorunun çözümü için hükümete acil çağrılarda bulunmaya devam ediyor. Önceki açıklamalarında, hastaların ilaçlara erişiminde yaşadığı zorlukların temel nedeninin “kamu otoritesinin sağlık ve ilaç konusundaki ekonomik yaklaşımı” olduğunu vurgulayan eczacılar, bu kritik sorunun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
19 eczacı odasının bir araya gelerek oluşturduğu Birlik İçin El Ele grubu, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler, hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz.” ifadesini kullandı.
‘KAMU OTORİTESİ SADECE SEYREDİYOR’
İlaç teminindeki sıkıntılarda, depoların firmalara, firmaların ise depolara sorumluluk yüklediği belirtiliyor. Açıklamada, “Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Ancak aldığımız cevap genellikle ‘maalesef yok’ oluyor. Firmalar, depolara ilaç gönderdiklerini iddia ederken, depolar ise firmalardan ilaç gelmediğini belirtiyorlar.” şeklinde ifade edildi.
Sonuç olarak, hastaların ilaçlara ulaşmakta zorluk çektiği vurgulandı. “Peki gerçekten ilaç yok mu? Maalesef, bu durumu tespit edebilecek ve sorunu çözebilecek kamu otoritesi sadece seyrediyor.” denildi.
Kamu Otoritesine Çağrı
Eczacılar, kamu otoritesine seslenerek şunları kaydetti:
- “İlaç yokluğu sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalıdır.”
- “Bir süre daha tasarruf edelim diyerek, böylesi insani bir sorunu görmezden gelmeyin.”
- “İlacın bulunabilirliğini sağlayın.”
- “İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin.”
- “Hastanın ilaca erişimini manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın!”
Kaynak: Sözcü