Enflasyon ve Ekonomik Görünüm
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin enflasyonunun 2026 yılının sonuna kadar tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini açıkladı. Şimşek, enflasyonun, uygulanan ekonomik programa olumlu bir yanıt verdiğini belirtti. Brookings Enstitüsü’nde düzenlenen bir etkinlikte, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Bakan Şimşek, ülke ekonomisindeki ilerlemeleri vurguladı.
Şimşek, “2026’nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor,” dedi. Ayrıca, enflasyonun baz etkisinin ötesinde bir düşüş kaydedeceğini vurguladı. “Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası, dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışlarının iyileşmeye başladığını gözlemliyoruz,” diye ekledi.
Şimşek, Türkiye’nin güçlü bir büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyaç duyduğunu ve büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki olmadığını ifade etti.
Yatırım ve Ekonomik Avantajlar
Bakan Şimşek, Türkiye’nin yatırım konusundaki avantajlarına da dikkat çekti. Ülkenin, 90 milyon kişiye yaklaşan nüfusu ve kişi başına 15 bin dolarlık geliriyle büyük bir ekonomi olduğunu belirtti. Ancak, güçlü bir üretim kültürü olmasına rağmen, “Peki, neden bazı gelişmiş ekonomiler kadar zengin değiliz?” sorusunu gündeme getirdi. Bu sorunun yanıtı olarak, hala katma değer zincirinde yukarı çıkamadığımızı söyledi. “Bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Orta yüksek ve yüksek katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformlara hız kazandıracağız,” dedi.
Güvenlik ve Terörle Mücadele
Sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine yönelik gerçekleşen terör saldırısına değindi. Saldırının, Ankara’daki gelişmelerin hemen ardından gelmesinin “tesadüf” olmadığını belirterek, “Bu durum, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu ve bazı çevrelerin birlik ve barış istemediğini gösteriyor,” ifadelerini kullandı.
BRICS’e Katılım Süreci
Türkiye’nin BRICS’e katılma isteği konusundaki bir soruya yanıt veren Şimşek, BRICS’in mevcut formatının bir diyalog platformu olduğunu, Avrupa Birliği (AB) gibi daha yapısal bir platformla eşit olmadığını ifade etti. Türkiye’nin AB için bir yük olmaktan ziyade kazanım olduğunu kanıtladığını belirten Şimşek, “Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiye’ye ihtiyaçları var, ancak kendi siyasetleri buna engel oluyor,” dedi. Türkiye’nin AB ile olan yakınlığının her iki taraf için de faydalı olacağına dikkat çeken Şimşek, Avrupa siyasi çevrelerinde bu stratejik derinlik ve perspektifin yeterince görülmediğini dile getirdi.
Kaynak: Sözcü