1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye’nin Eurofighter Alım Süreci ve Almanya’nın Rolü

Türkiye’nin Eurofighter Alım Süreci ve Almanya’nın Rolü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Eurofighter Alım Süreci ve Almanya’nın Rolü

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının ardından, ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye üzerindeki baskıları devam ediyor. Bu süreçte, Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağı F-35 programından çıkarılması, ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Ancak, yıllar sonra ABD, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışına onay verdi. Almanya ise, bu süreçte Türkiye’nin talep ettiği Eurofighter Typhoon tipi 40 savaş uçağına gizli bir veto uyguladı. F-16 satışının ardından Almanya’nın, Türkiye’nin Eurofighter alımına yeşil ışık yaktığı bildirildi; ancak süreç, beklenen şekilde ilerlemiyor.

Yedek Parça Uçakları Sorunu

Şu anda, İngiltere’nin liderliğindeki bir konsorsiyum, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının satışını iki paket halinde, her biri 20 uçaklık olarak çözmeye çalışıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Ekim’de İstanbul’u ziyaretinde, Türkiye’nin stratejik konumuna vurgu yaparak bu konuda destek verdi. Ancak, sızan bilgiler durumun pek de iç açıcı olmadığını gösteriyor. Almanya’daki Eurofighter üretim tesislerinde herhangi bir faaliyetin bulunmaması, endişeleri artırıyor.

Eurofighter uçaklarının satışına yönelik ilk engel geldiğinde, Almanya’da kapatılması gündemde olan fabrikanın yeniden işlerlik kazanacağı umudu doğmuştu; işçiler yeni üretim için eylemler düzenliyordu. Ancak şu an herkes sessizliğe bürünmüş durumda. Alman Flug Revue adlı savunma yayın organı, “Türkiye’ye kullanılmaya uygun, ilk model Tranche 1 Eurofighter’ların verilmesinin gündemde olduğunu” yazdı. Dergi, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’ye olası Eurofighter ihracı konusunda bir ilerleme kaydettiğini doğruladı.

Tranche 1’lerin Durumu

Flug Revue, Türkiye’ye satılacak uçakların, “İngiltere’nin elinde bulunan ilk nesil ve yeni modeller için yedek parça olarak tutulan Tranche 1’ler” olduğunu bildirdi. Tranche 1 uçakları, yeni nesil Tranche 4 veya 5’lerin yanında, eski Sovyet yapımı uçaklarla kıyaslandığında oldukça geride kalıyor.

Kendi Yenisini Alacak, Eskisi Bize

İngiltere’deki Eurofighter Tranche 1 / FGR 4 filosu, aktif RAF Typhoon filosunun yedek parça envanterine katkı sağlamak amacıyla hizmetten kaldırılmaya hazırlanıyor. 26 adet Typhoon Tranche 1 uçağının, 31 Mart 2025 itibariyle emekliye ayrılması bekleniyor. Bu uçaklar, havadan yere müdahalelerde yetersiz bulunmuş ve Ukrayna’ya bile, savaşta etkin olamayacağı ve karmaşık yapısı sebebiyle verilmemişti. Üstelik, bu uçaklar NATO’nun kullandığı Meteor BVR füzeleri ile de uyumsuz. Tranche 1 uçaklarında yalnızca AIM-120C8/D füzeleri kullanılabiliyor ve bu füzelerin satışı da yalnızca ABD’nin onayı ile gerçekleşebiliyor.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’nin Eurofighter Alım Süreci ve Almanya’nın Rolü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!