1. Haberler
  2. Dünya
  3. Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milyonlarca İngiliz, henüz aşı olmadıkları için bu kışın tahmin edilen ‘üçlü salgın’ döneminde ciddi hastalık riskiyle karşı karşıya. Uzmanlar, önümüzdeki aylarda İngiltere’de grip, yeni bir Covid varyantı ve RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) enfeksiyonlarında artış yaşanabileceğine dair endişeleri dile getiriyor. Üç enfeksiyonun bir arada yaşanması “üçlü salgın” olarak adlandırılıyor ve bu durum son zamanlarda “tridemi” terimiyle de tanımlanıyor.

Bu nedenle, İngiltere Sağlık Bakanlığı, KOAH veya astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet ve obezite gibi risk faktörlerine sahip bireyler için ücretsiz aşı sunuyor. Bu gruptaki kişilerin, virüslerden birine yakalanmaları durumunda ciddi şekilde hastalanma riski taşıdığı için aşılanmaları büyük önem taşıyor.

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

Ülkede 2 milyon 800 bin kişinin Covid aşısı olmaya uygun olduğu ve 4 milyon 200 bin kişinin de grip aşısı için hazır olduğu bildiriliyor. Ancak, halk sağlığı yetkilileri, toplumun büyük bir kısmının bu çağrıyı dikkate almaması konusunda endişeliler.

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

Risk Grubunun Yüzde 25’i Aşıyı Reddetmekte

Son iki yılda adada gripten 18 bin kişinin hayatını kaybettiğine dair yeni veriler mevcutken, araştırmalar, yüksek riskli dört hastadan birinin aşıyı tamamen reddetmeyi planladığını gösteriyor. Şu anda, haftada yaklaşık 4 bin vaka ile COVID XEC (SARS-CoV-2 virüsünün bir alt varyantı) konusunda artan bir endişe söz konusu. Ayrıca, yaklaşık 2 milyon 200 bin İngiliz, morbid obez (ölümcül obezite) olarak kabul ediliyor; bu, vücut kitle indekslerinin (VKİ) 40 veya üzeri olduğu anlamına geliyor.

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

Morbid obez olan kişiler, bakanlık yönergeleri doğrultusunda ücretsiz Kovid ve grip aşısı için başvuruda bulunabiliyor. Ancak, şu an için morbid obezite teşhisi alan bireylere RSV aşısı sunulmamaktadır. Bununla birlikte, ileri yaş gruplarına üç aşı da ücretsiz olarak temin ediliyor.

Bir anket, 3 bin yetişkine sorulduğunda, altta yatan sağlık sorunları olan kişilerin dörtte birinin aşıya ihtiyaç duymadığını düşündüğünü ortaya koydu. Ancak, yüksek risk grubundaki bireylerin yarısı, önümüzdeki aylarda grip veya Kovid-19 gibi bir hastalığa yakalanmaktan endişe duyuyor.

Obesity UK CEO’su Profesör Paul Gately, The Sun‘a yaptığı açıklamada, “Genellikle göz ardı edilen bir grup, 40’ın üzerinde bir vücut kitle indeksiyle (morbid obez) yaşayan kişilerdir.” dedi. Profesör Gately, şu noktaların altını çizdi:

  • Birçok kişi, yalnızca kiloları nedeniyle yüksek riskli gruba dahil olduklarını düşünerek aşılar için uygun olduklarının farkında değil.
  • Obezite, sadece fazla yağ demek değildir; bu yağlar akciğer fonksiyonlarını bozmakta, bağışıklık tepkisini zayıflatmakta ve iltihaplanma olasılığını artırmaktadır.
  • Tüm bu faktörler, solunum yolu enfeksiyonlarının daha şiddetli hale gelmesine yol açabilir.

Genel Covid Semptomları:

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

  • Yüksek ateş
  • Sürekli öksürük
  • Tat veya koku alma duyusunun kaybı

XEC suşu, sağlık uzmanlarının İngiltere’yi etkisi altına alan FLiRT varyantı (COVID-19 varyantlarından omicron’un alt mutasyonu) konusunda uyarılarının hemen ardından ortaya çıktı. Araştırma, Moderna UK tarafından yaptırıldı ve OnePoll.com tarafından gerçekleştirildi. Moderna UK tıbbi direktörü Dr. Philip Cruz, “Yüksek riskli gruplardaki kişilerin, özellikle sonbahar ve kış mevsimlerine girerken sağlıklarına öncelik vermeleri önemlidir.” ifadesini kullandı. Dr. Cruz, devamında şu şekilde belirtti:

  • Covid-19 ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, bu yüksek riskli gruplar için özellikle tehlikeli olabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Aşılar, bu riskleri azaltmaya ve en savunmasız olanları korumaya yardımcı olmak için önemli bir araçtır.

Kışa Doğru Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler:

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

  • İyi beslenme
  • Aktif kalma
  • Yeterince dinlenme
  • Solunum yolu aşıları için uygun olup olmadığınızı kontrol etmek

Aşılara Dair Kritik Mesaj

Sağlık Bakanlığı İngiltere Komisyon Bölge Müdürü Dr. Linda Charles-Ozuzu, “Kış aşılama programı, buna en çok ihtiyaç duyan kişilere hayati koruma sağlar. Hayat kurtarır, ayrıca hastane yatışlarını azaltarak ve zaten inanılmaz derecede yoğun olan hizmetler üzerindeki baskıyı hafifleterek sağlık sistemimize yardımcı olur.” dedi. Dr. Charles-Ozuzu, belirli uzun vadeli sağlık sorunları olan kişilerin, hamile kadınların, küçük bebeklerin ve yaşlıların bu hayat kurtarıcı aşıların bir kısmına veya tamamına hak kazanan kişiler arasında olduğunu vurguladı. “Sistem sizi de davet ettiğinde lütfen gecikmeyin, aşı olun…” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Sözcü

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor

Üçlü Salgın Uyarısı: Aşı Olmayanlar İçin Riskler Artıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!