Ukrayna Kış Saatine Geçiyor
27 Ekim tarihinde Avrupa’da saatlerin kış saatine döneceği biliniyor. Ancak bu yıl bir ülke bu uygulamaya son veriyor. Ukrayna, saat değişikliğini kaldırma kararı aldı.
Ukrayna Kış Saatinde Kalacak
Rusya ile devam eden çatışmaların ortasında bulunan Ukrayna, zaman dilimi açısından kalıcı olarak kış saatine geçiş yapma kararı aldı. Avrupa ülkeleri 30 Mart’ta yaz saatine geçerken, Ukrayna kış saatinde kalmayı sürdürecek. Bu durum, Ukrayna’yı Avrupa kıtasında Orta Avrupa Saati’nin (kış saati) kalıcı olarak uygulandığı ilk ülke haline getiriyor.
Ukrayna, bu kararın arkasında yatan nedenler arasında Rusya’dan uzaklaşmak ve “Ukrayna genelinde tek tip Kiev saati” belirleme amacı olduğunu belirtiyor. Gelecekte, Rusya’nın başkenti Moskova’da yaz aylarında Kiev’e göre bir saat daha ileride olacağı öngörülüyor.
Türkiye ile Ukrayna Arasında Saat Farkı Olacak
Türkiye’de yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesiyle, yaz aylarında Türkiye ve Ukrayna arasında saat farkı olmuyordu; ancak kış aylarında Türkiye, Ukrayna’dan 1 saat ilerideydi. Ukrayna’nın kış saatine geçiş yapmasının ardından, saatlerin sabitlenmesiyle Türkiye ve Ukrayna arasında 1 saatlik bir fark oluşacak. Bu durumda Türkiye, Ukrayna’nın 1 saat önünde olacak.
71 Ülke Sabit Saate Geçti
Bugüne kadar dünya genelinde toplam 143 ülkede saat uygulamaları değişti. Mısır, tek bir değişiklik yaptıktan sonra saat değişikliğini kaldırdı. Bu durumu 71 ülke daha (Brezilya, Türkiye ve Hindistan gibi) takip etti. Hâlâ 71 ülkede saat değişiklikleri devam ediyor. 106 ülkenin (örneğin Tayland veya Endonezya) ise bu değişikliği gerçekleştirmek için henüz fırsatı olmadı.
Avrupa Saat Değişikliğini Kaldırmaya Karar Verdi
Avrupa Parlamentosu, 2018 yılında Avrupa Birliği genelinde saat değişikliğinin kaldırılması yönünde karar aldı. 2018’de yapılan bir ankette Avrupalıların %84’ü bu değişikliği destekliyordu. Ancak sadece Kıbrıs ve Yunanistan, saat değişikliğine devam etmek istedi.
AB ülkeleri, gelecekte yaz saati mi yoksa kış saati uygulamasının mı tercih edileceği konusunda henüz kesin bir anlaşmaya varamadığı için saat değişikliği birçok kez ertelendi.
Bakan’dan Kış Saati Uygulaması Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada kış saati uygulamasında bir değişiklik düşünülmediğini belirtti. Bayraktar, “İller, mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını kendileri yapabilirler” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalara göre, kış saati uygulaması 2024 yılında uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.
Türkiye ve Avrupa Ülkeleri Arasında Saat Farkı 2’ye Çıkacak
Türkiye’de kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kalırken, Avrupa ülkeleri saatlerini geri alacak. Bu nedenle Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki 1 saatlik fark, 2 saate çıkmış olacak. Avrupa ülkeleri için kış saatine geçiş, 26 Ekim’i 27 Ekim’e bağlayan gece gerçekleştirilecek. Bu yıl yaz saatinden kış saatine geçiş, 26 Ekim Cumartesi’yi 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece gerçekleşecek. Sabaha karşı saat 03:00’de saatler 1 saat geri alınarak 02:00’ye dönecek.
Kış Saati Terk Edildi
Kuzey yarım küredeki pek çok ülke, ekim ayının sonunda yaz saatini terk ederek saatlerini bir saat geriye alırken Türkiye, 2016’dan bu yana aynı saat diliminde kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ile Türkiye, daha önce dahil olduğu GMT+2 dilimini tamamen terk etti ve yıl boyunca GMT+3 dilimini kullanmaya başladı. 2016 yılında, Berat Albayrak’ın enerji bakanlığı döneminde uygulamaya konulan kalıcı yaz saati uygulamasının amacı, enerji tasarrufu sağlamak olarak ifade ediliyor. Yıl boyunca yaz saati uygulamasına geçiş, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başlatıldı. 2017’de uzatılan uygulama, 2018 yılında çıkan bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirildi. Böylece Türkiye’nin resmi zaman dilimi GMT+3 olarak belirlendi.
Bilim ve Aydınlanma Platformu’nun konu ile ilgili raporuna göre, ülkelerin yaklaşık %40’ı gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla geçici yaz saati uygulamasını kullanmaktadır.
Kaynak: Sözcü