1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ukrayna Savaşında Kuzey Kore ve Güney Kore’nin Rolü

Ukrayna Savaşında Kuzey Kore ve Güney Kore’nin Rolü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Kore ve Güney Kore’nin Ukrayna Savaşındaki Rolü

Kuzey Kore ve Güney Kore'nin Ukrayna Savaşındaki Rolü

Kuzey Kore’nin Rus ordusuyla birlikte Ukrayna’ya asker göndermesi ve Güney Kore’nin gözlemci askerlerini bu çatışma alanına yollaması, zaten çok uluslu bir yapıya sahip olan bu savaşta farklı ülkelerin askerlerinin varlığını daha da belirgin hale getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu duruma karşılık olarak, yabancı uyruklu bireylerin ‘üst düzey ordu komutanı’ olarak görev yapabilmesine olanak tanıyan yeni bir yasayı onayladı. Ukrayna’daki savaş, sadece askeri bir çatışma değil, aynı zamanda çeşitli siyasi görüşlerin ve farklı milletlerin karşı karşıya geldiği bir arena haline geldi.

Çeşitli Ülkelerin Savaşta Yer Alması

Çeşitli Ülkelerin Savaşta Yer Alması

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Ukrayna cephelerinde savaşan pek çok farklı ulus mevcut. Brezilyalı özel harekat güçleri, Kafkas Türkleri ve Sri Lankalı Wagner askerleri, savaşın ilk yıllarından bu yana donmuş Donetsk ve Luhansk topraklarında aktif bir şekilde yer alıyorlardı. Ancak bu savaş, yalnızca para karşılığı cepheye giden çok uluslu askerlerin mücadelesi değil. Ukrayna, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana, hem aşırı sol hem de aşırı sağ için önemli bir siyasi merkez haline geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin gerekçelerinden biri de ‘Ukrayna’yı nazilerden arındırma’ iddiasıydı.

Ukrayna’daki Silahlı Gruplar

Ukrayna'daki Silahlı Gruplar

Arsenal Kiev Futbol Takımı bayrağı açan Ukraynalı anarşist militanlar

Ukrayna, 8 yıl boyunca günümüzdeki savaş için hazırlık yapan Azov taburlarından, anti-faşist futbol holiganlarına kadar birçok silahlı militan grubunu, savaşın ilk dönemlerinde ‘Sınır Savunma Güçleri’ olarak orduya entegre etti. Batı’nın destek vermeye başlamadığı ilk aylarda bu gruplara askeri depolardan insani yardım gibi silah ve ekipman desteği sağlandı.

Rus Emperyalist bayrağı ve Wagner bayrakları beraber dalgalanıyor

Diğer yandan, Ukrayna’yı nazilerden arındırmak amacıyla savaşı başlatan Rusya, Nazi sempatizanları tarafından kurulan Wagner grubunu ve aşırı sağcı Rus Emperyalistleri’ni ordusuna katıyor. SSCB’yi yeniden kurmayı hedefleyen komünist gruplar, Rus T-72 tanklarında kızıl ordu bayrağını dalgalandırıyor.

Azov Taburu ve Anarko-Komünistler

Azov Taburu ve Anarko-Komünistler

ANTİ-FAŞİSTLER, AYNI BAYRAK ALTINDA

Ukrayna-Rusya savaşının en dikkat çeken grubu Azov Taburu’dur. Bu grup, aşırı sağcı ve neo-faşist unsurları bir araya getiren, Ukrayna yanlısı bir paramiliter organizasyon olarak öne çıkıyor. Savaşın ilk günlerinde Mariupol’de gerçekleştirdikleri savunma ile dikkat çektiler. Uzun yıllardır Rusya’nın saldırısına karşı bir hazırlık içindeydiler.

Azov Taburu Nazi bayrağı ve NATO bayrağı önünde poz veriyor.

Azov Taburu, Ukrayna’nın aşırı sağcı gençliğinin bir araya geldiği bir gruptur. Bu grup, savaştan önce Ukrayna’nın Kırım’ı geri almak üzere bir taarruz başlatması gerektiğini savunuyordu. Aşırı sağcı Azov altında birleşen birçok kişi, Ukrayna’nın ‘beyaz ırk’ için bir kale olabileceği görüşünü benimsiyordu. Tabur, hala operasyonlarına devam etmekte; ancak liderlerinin çoğu ya Mariupol’da öldü ya da Türkiye’nin arabuluculuğuyla bir daha savaşmamak üzere geri gönderildi.

Ukrayna Savaşında Kuzey Kore ve Güney Kore'nin Rolü

Anarko-Komunizm’i sembolize eden bayrağı açan militanlar

Ukrayna bayrağı altında savaşan anarko-komünistler ve ‘anti-faşist’ militanlar, doğu cephesinde Rus güçleriyle çatışıyor. Ukraynalı, Rus ve Beyaz Rusyalı ‘Dayanışma Komitesine’ bağlı militanlar, kendilerini ‘anti-faşistler’ olarak tanımlıyor ve Kiev hükümetine değil, Ukrayna halkına hizmet ettiklerini vurguluyorlar.

Beyaz Rusyalı Anarşist taburu

Trans bireylerin de yer aldığı Dayanışma Komitesi, anti-faşist futbol holiganı grupları ve Suriye ile Irak gibi bölgelerde farklı gruplar adına savaşan anarşist militanları bir araya getiriyor. Rusya Devlet Başkanı’nı ‘büyük faşist’ olarak tanımlayan bu örgüt, Ukraynalı nazilere karşı durduklarını ifade etse de, Rusya’nın işgalinin daha büyük bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

Ukrayna Savaşında Kuzey Kore ve Güney Kore'nin Rolü

Wagner ve Rus Emperyalizmi

Wagner ve Rus Emperyalizmi

BOLŞEVİKLER VE RUS EMPERYALİSTLER, RUS TANKLARI ÜZERİNDE

Wagner paralı asker grubu, Nazi sempatizanları tarafından kurulmuş ve Rusya adına savaşan bir paramiliter organizasyondur. Çeçen savaşları gazisi Dmitry Utkin tarafından kurulan grup, Hitler’in en sevdiği besteci olan Richard Wagner’ın adını taşıyor. Putin’in talimatıyla birçok askerini Rus hapishanelerinden toplayan grup, Ukrayna’daki savaşta ön cephelerde yer alıyor. Ayrıca, Afrika ve Suriye’de de etkinlik gösteren grup, savaş esirlerine işkence yaptığına dair görüntüleri sosyal medyada paylaşmıştı.

Nazi sembollerini üniformasına iliştiren bir Wagner paralı askeri

Öte yandan, Rus emperyalizminin bir başka kesimi de solculara hitap ediyor. Rusya’da, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yeniden kurulması gerektiğini savunan aşırı solcular, Ukrayna’yı nazilerden temizlemek ve ‘anavatana geri katmak’ için cephelerde savaşıyor. Bu düşünceyi benimseyen Rus askerleri, tanklarına Sovyet bayrakları asıyor ve ele geçirdikleri bölgelerde Sovyet bayrağını dalgalandırıyor.

Sonuç

Sonuç

Ukrayna savaşı, günümüz dünyasının ideolojik olarak en karmaşık çatışmalarından biri haline geldi. Üçüncü yılına yaklaşan bu savaş, ulusların, ideolojilerin ve aslında birçok ülkenin birbirleriyle savaştığı bir arenaya dönüşmüştür.

Kaynak: Sözcü

Ukrayna Savaşında Kuzey Kore ve Güney Kore’nin Rolü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!