1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ukrayna’nın Barış Zirvesi Planları: Türkiye Hangi Rolü Üstlenecek?

Ukrayna’nın Barış Zirvesi Planları: Türkiye Hangi Rolü Üstlenecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna’nın Barış Zirvesi Planları

Reuters haber ajansına konuşan bir Türk elçi, Ukrayna’nın yıl sonunda Rusya’nın da dahil olduğu bir barış zirvesi düzenlemek istediğini belirtti. Ukraynalı bir yetkili, mevcut durumda iki taraflı görüşmelerin gündemde olmadığını ifade etti. Ancak, savaşın üçüncü yılına girmesiyle birlikte Ukrayna’nın, dolaylı yoldan da olsa Rusya ile görüşme arayışında olduğunu vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, yaklaşan zirvede ülkesinin ‘zafer planını’ açıklamayı hedeflediğini dile getirirken, Rusya hükümeti, barış görüşmelerinin başlaması için Ukrayna’nın kaybettiği topraklar üzerindeki iddialarından vazgeçmesini talep ediyor. Ukrayna’nın Türkiye Elçisi Vasyl Bodnar, çevirmen aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Gelecek zirvenin en önemli hedefi, Ukrayna’da adil bir barışa ulaşmaktır. Ukrayna, Rusya’nın karşısına oturup onun taleplerini sessizce dinlemeyecek.” dedi.

Türkiye’nin Rolü Önemli

Bodnar, açıklamalarının devamında, “Şimdi atılacak adımlar, uluslararası toplumla birlikte Ukrayna’da adil bir barış sağlamak için neler yapılabileceğine odaklanacaktır. Ayrıca, Rusya’ya hangi teklifler sunabileceğimiz üzerinde de duracağız. Bu süreç, sadece iki taraflı bir görüşme olmayacak; üçüncü taraf rolü üstlenen ülkelerin de yer alacağı çoklu görüşmelere evrilecektir.” şeklinde konuştu.

Bodnar, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile olan ilişkilerini iyi bir seviyede tutmasının, gelecek zirvede önemli bir rol oynamasına zemin hazırlayacağını da vurguladı. Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunurken aynı zamanda askeri yardımda bulunması ve Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara karşı durması, iki tarafı bir araya getirme konusunda önemli bir fırsat sunuyor.

Ukrayna’nın Barış Zirvesi Planları: Türkiye Hangi Rolü Üstlenecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!