1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ukrayna’nın Nüfus Krizi ve Savaşın Etkileri

Ukrayna’nın Nüfus Krizi ve Savaşın Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna’nın Nüfus Krizi: Savaşın Etkileri

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, Ukrayna’nın nüfusunun savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 8 milyon azaldığını duyurdu. Bu durum, 2022 sayımlarıyla karşılaştırıldığında, ülkenin toplam nüfusunun neredeyse üçte birine tekabül etmektedir. Savaş öncesinde de Ukrayna’nın demografik zorluklarla yüzleştiğine dikkat çeken Bauer, 2022 yılından beri devam eden ve yakında üçüncü yılına girecek olan savaşın, Ukrayna’nın nüfus yapısı üzerinde büyük bir tahribat yarattığını vurguladı.

Bauer, Ukrayna’nın, Avrupa’nın en düşük doğum oranlarına sahip ülkelerden biri olduğunu ve çok sayıda insanın çeşitli sebeplerle ülkeyi terk ettiğini belirtirken, nüfusun giderek yaşlandığını da ifade etti. Ancak, savaşın en büyük etkisi, Rusya ile yaşanan çatışmalar sonucunda meydana gelen kitlesel göçler oldu.

Doğum Oranları Çok Düşük

Bauer, Ukrayna’daki durumun daha da kötüleştiğini vurgulayarak, “Doğum oranı, kadın başına sadece 1 çocuğa düştü. Bu, Avrupa’daki en düşük doğurganlık oranlarından biri ve dünya genelinde de en düşük seviyelerden bir diğeridir. Aynı zamanda, ülke içinde milyonlarca insan yerinden edildi; yaklaşık 6,7 milyon kişi mülteci olarak farklı ülkelere göç etti.” dedi.

Bauer, bazı bölgelerde genç nüfusun göç etmesi ve geride çoğunlukla yaşlıların kalması nedeniyle nüfusun azaldığını belirtirken, savaşın getirdiği büyük can kayıplarına da dikkat çekti. Ukrayna’nın nüfusunun, 8 milyonu Rusya ile savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana olmak üzere, 2014’ten bugüne kadar tahmini olarak 10 milyon azaldığını ifade etti.

Bunun yanı sıra, bu durumun insan kaynakları açısından da büyük bir kayba işaret ettiğine vurgu yapan Bauer, beşeri sermayenin, Ukrayna’nın yeniden toparlanması ve geleceğini inşa etmesi için acil ihtiyaç duyulan bir kaynak olduğunu belirtti.

Kaynak: Sözcü

Ukrayna’nın Nüfus Krizi ve Savaşın Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!