Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Kıyı Emniyeti Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KEGM) 2024 yılı ocak-eylül dönemine ait operasyonel faaliyetlerini değerlendirirken, denizlerdeki seyir emniyetinin yanı sıra can, mal ve çevre güvenliğine yönelik önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı. Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti ekiplerinin 2024 yılı içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili bilgi verirken, “Denizlerdeki seyir emniyeti için can, mal ve çevre güvenliği adına büyük bir özveri ile çalışan Kıyı Emniyeti ekipleri, bu yıl toplamda 200 can kurtarma operasyonu gerçekleştirerek 861 hayat kurtardı. Ayrıca Türk boğazlarında 37 bin 128 gemiye kılavuzluk hizmeti sunuldu” dedi.
Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün filosunu güçlendirmeye yönelik olarak attıkları adımları da aktardı. “Dört römorkör ve altı kılavuzluk botunun yerli olarak Türk tersanelerinde üretimi için gerekli çalışmalar yapılıyor,” diyen Uraloğlu, “Yerli ve milli yazılım ve teknolojilerle donatılmış, modernize edilmiş 100 araçlık filomuz ve 2 binden fazla deneyimli personelimizle Mavi Vatan’da, başta Türk boğazları olmak üzere, 7 gün 24 saat seyir emniyetini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
2024 Yılında 861 Kişi Kurtarıldı
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki kurtarma operasyonlarına dair bilgiler vererek, “2024 yılının ilk 9 ayında 200 can kurtarma operasyonu gerçekleştirildi ve bu operasyonlar sonucunda 861 kişi kurtarıldı. Ayrıca, 19 gemi kurtarma operasyonunu da başarıyla tamamlayarak denizlerimizdeki seyir emniyetini artırdık” ifadelerini kullandı.
‘8 Bin 595 Geminin Seyir Emniyeti İçin Refakat Hizmeti Verildi’
Bakan Uraloğlu, yoğun deniz trafiği olan bölgelerde gemilerin güvenli geçişini sağlamak amacıyla refakat hizmetleri sunduklarını belirtti. “2024 yılı ocak-eylül döneminde, 8 bin 595 gemiye seyir emniyetinin artırılması için refakat hizmeti verildi. Olası arızalar ve acil durumlar için hızlı müdahale yapabilmek adına bu hizmetler kritik öneme sahip. Limanlarda ve dar sularda gemilerin manevra kabiliyetlerini artırmak amacıyla ise toplamda 4 bin 963 liman römorkörcülük operasyonu gerçekleştirildi” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Boğazı’ndan geçen 31 bin 161 geminin yüzde 61,8’ini oluşturan 19 bin 263 gemiye kılavuzluk hizmeti sunulduğunu, Çanakkale Boğazı’ndan geçen 34 bin 646 geminin ise yüzde 51,6’sının, yani 17 bin 865 geminin kılavuz kaptanlar tarafından yönetildiğini belirtti. Bu çerçevede, 9 aylık süreçte Türk boğazlarında toplamda 37 bin 128 gemiye kılavuzluk hizmeti verildiğini ifade etti.
Kaynak: Sözcü