Urla’da Zeytin Hasadı ve Oyun Şenliği Kermesi
Urla’daki Uzunkuyu İlk ve Ortaokulu ile Köy Yaşam Merkezi, 12 dönümlük geniş bahçesinde zeytin hasadı ve oyun şenliği kermesi düzenleyerek, öğrencilere unutulmaz bir deneyim sundu. 27 zeytin ağacının yer aldığı okul bahçesinde, hasada katılan öğrenciler keyifli ve öğretici anlar yaşadı.
Uzunkuyu İlkokulu’nun 1933 yılında Vali Kazım Paşa tarafından inşa edilmiş tarihi bir eğitim kurumu olduğunu belirten Uzunkuyu İlk ve Ortaokulu, Köy Yaşam Merkezi Müdürü Pınar Duygu Erdoğan, 1997 yılında ortaokul binasının da eklendiğini ifade etti. Erdoğan, “Uzunkuyu İlk ve Ortaokulu, Urla’daki 7 köy ve mahallenin tek okulu. 140 öğrencimiz var. 2022 yılında açılan Köy Yaşam Merkezi, halk eğitim kursları ile köy halkının sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunuyor. Dikiş-nakış, resim ve spor kursları gibi etkinlikler düzenleniyor ve yıl boyunca açık olarak hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101’inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında İzmir genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen geleneksel çocuk şenliğinden de bahseden Erdoğan, “Bu şenliğin farkındalığını artırmak istedik. Bahçemizdeki zeytin ağaçlarına çocukların dokunması ve üretmeyi öğrenmesi için özel bir etkinlik düzenledik. Hasat etkinliğine köy halkı da büyük ilgi gösterdi. Öğrencilerimiz, zevkle ve eğlenerek zeytin topluyor. Zeytinleri toplayıp, sıktıktan sonra yağın tadımını yapıyoruz. Okulumuzun yanındaki bahçede bir tarım atölyemiz de var. Öğrencilerimiz mevsimlik sebzeler ekip, topladıktan sonra bunları pazarda satıyorlar” diye ekledi.
Çocukların Doğayla Buluşması
Öğrencilerin bu uygulama etkinlikleri sayesinde hem öğrenim hem de gelişim süreçlerinin hızlandığını belirten Pınar Duygu Erdoğan, “Okullar sadece akademik başarının olduğu yerler değildir. Okul, insanı hayata hazırlayan bir ortamdır. Önce eğitim, sonra öğretim gelir. Bu geniş bahçe, bize eğitim için büyük olanaklar sağlıyor. Çocuklar, beton yığınlarının arasında değil, toprakta oynayarak, doğayla iç içe büyüyor. Bu da onların üretime alışmasını sağlıyor. Tüketim toplumunda öğrencilere üretmenin önemini aşılamak istiyoruz. Kendi emek verdikleri bir şeye sahip olmanın değerini öğretmeye çalışıyoruz” dedi.
Aile İle Zeytin Toplama Keyfi
Hasada katılan 7. sınıf öğrencisi Berrak Saraç (12), “Zeytin toplamak çok keyifli. Bu aylarda sürekli topluyoruz. Daha yeşil, ama kasım ayında tamamen siyaha dönecek. Herkes burada eğleniyor. Okulumuzda ayrıca kermes de düzenliyoruz. Küçüklüğümden beri zeytin topluyorum, ailece de zeytin topluyoruz” şeklinde konuştu. 8. sınıf öğrencisi Doğan Sait Arslan (13) ise, “Zeytin toplama etkinliğine katıldım. Arkadaşlarımla birlikte sepetimize doldurduk. Her yıl bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Sıkım işlemini okul görevlileri yapıyor ve zeytinyağını fabrikaya satıyoruz” dedi.
Minik Öğrencilerin Zeytin Aşkı
Hasada katılan anaokulu öğrencilerinden Ada Zeynep Odabaş (5), “Zeytinleri topladım ve kovama doldurdum. Her sabah 10 tane zeytin yiyorum” dedi. Diğer bir öğrenci Defne Uslu (5) ise, “Yerden ve ağaçtan zeytinleri topladım. Zeytini çok seviyorum. Bebekken de yiyordum. İçindeki çekirdekleri de ekiyorum” şeklinde ifade etti.