1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergide Adalet ve Etkinlik İlkesi: Yeni Denetim Süreçleri ve Enflasyon Düzeltmesi

Vergide Adalet ve Etkinlik İlkesi: Yeni Denetim Süreçleri ve Enflasyon Düzeltmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergide Adalet ve Etkinlik İlkesi Üzerine Yeni Adımlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve etkinlik ilkesi doğrultusunda atılan yeni adımları duyurdu. Bakanlık birimlerinin bu amaca yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şimşek, ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yönelik denetim çalışmalarının başladığını açıkladı. Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflere yönelik tarama gerçekleştirdiklerini ifade eden Şimşek, “Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenler izaha davet edilecek. İzah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenler ise vergi incelemesine sevk edilecek” dedi.

Genel olarak enflasyon düzeltmesinin, “mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması” gerektiğini vurgulayan Şimşek, şu bilgileri paylaştı: “Yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, 2023 yılı sonunda bilançolarını vergisiz şekilde düzeltme imkanı buldu. Bu sayede, 2023 yılı itibarıyla düzeltme öncesi tüm mükelleflerin bilançolarında yer alan varlıklarının toplamı 17,4 trilyon lira iken düzeltme sonrası bu rakam 48,9 trilyon liraya ulaştı. Böylece, mükelleflerimiz herhangi bir vergi ödemeden 31,5 trilyon lira aktif artışı sağladı. Aktif varlıkların değerlerinde meydana gelen bu artış, bu yılın başından itibaren maliyet ve amortisman yönünden mükelleflerimize önemli avantajlar sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.”

Şimşek, bu yıl geçici vergi dönemleri dahil vergi etkisi olacak şekilde yapılması gereken enflasyon düzeltmesi uygulamasının, birinci geçici vergi döneminde tüm mükellefler için, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde ise yıllık cirosu 50 milyon liranın altında olanlar için ertelendiğini hatırlattı. Yıllık cirosu 50 milyon lira üzeri olan büyük mükelleflerin ikinci geçici vergi döneminden itibaren enflasyon düzeltmesi yapmalarının uygun görüldüğünü dile getirdi.

Hatalı Uygulamalar ve Denetim Süreci

Uygulama sonuçlarına ilişkin analiz çalışmalarında, birçok hatalı uygulama ve risk olarak değerlendirilen bulgular tespit edildiğini belirten Şimşek, “Enflasyon düzeltmesiyle dönem sonunda öz kaynakları güçlü olan mükellefler uygulama nedeniyle vergisel yönden avantaj elde ederken, varlıklarını sermaye yerine yabancı kaynakla yani borçla elde eden mükelleflerde düzeltme sonrası ek vergi çıkabiliyor. Bu durum, uygulamanın temel felsefesini yansıtıyor. Bu kapsamda bilançolarını enflasyon düzeltmesi uygulayarak veren mükelleflerimizin gerek 2023 gerekse 2024 yılının ikinci geçici vergi dönemi beyannameleri analize tabi tutuluyor” ifadesini kullandı.

Şimşek, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayan mükelleflerin bulunduğuna dikkat çekerek, bu duruma ilişkin şu örnekleri verdi: “Bazı mükelleflerin sermaye artışını ticaret siciline tescil etmedikleri halde bilançolarında sermayelerini artırdıklarını gözlemliyoruz. Mükelleflerin bir kısmı, gerçekte bir satış olmamasına rağmen aktiflerinde yer alan taşıt, arsa, bina gibi varlıkları bilançolarından çıkarmışlar. Ayrıca bazı mükellefler, enflasyon düzeltmesinin vergisel etkisinden kaçınmak amacıyla bilançolarında gerçeği yansıtmayan işlemler gerçekleştirmişler, ancak bu işlemler bizim risk parametrelerimize takılıyor.”

İzah Süreci ve Denetim Uygulamaları

İzaha davet edilen mükelleflerin bilançolarının gerçek duruma getirilmesinin sağlanacağını vurgulayan Şimşek, izahları yeterli görülen mükellefler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını aktardı. Bakan Şimşek, izah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenlerin vergi incelemesine sevk edileceğini belirterek, “Bu mükellefler, bizim davetimizi beklemeden hatalarını düzeltebilirler; böylece herhangi bir ceza ödemezler. Enflasyon düzeltmesinin hatalı uygulanması, Bakanlığımız açısından ciddi bir vergi kaybına yol açıyor. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayarak vergi kaybına sebebiyet verenleri de takibe aldık. Tüm sektörlerde, tüm vergisel uygulamalarda denetimlerimiz artarak devam edecek. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz doğrultusunda sahada çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.

Kaynak: Sözcü

Vergide Adalet ve Etkinlik İlkesi: Yeni Denetim Süreçleri ve Enflasyon Düzeltmesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!