Yabancılara Çalışma İzni Muafiyeti Hakkında Önemli Düzenlemeler
İçişleri Bakanlığı tarafından sisteme bildirilen ve Yabancılar ile Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan insani ikamet izni ve geçici koruma maddeleri kapsamında bulunan sığınmacılar, çalışma izninden muaf tutulma hakkına sahip olacaklardır. Bu düzenleme, güvenlik sebepleriyle başka ülkelerden Türkiye’ye gelen ve Türkiye üzerinden başka bir ülkeye geçmek isteyen bireyleri de kapsamaktadır.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler doğrultusunda, sığınmacılar, İçişleri Bakanlığı’nın bildiriminde belirtilen kapsam ve süreler çerçevesinde çalışma izninden muaf tutulacaklardır.
‘HİZMET SAĞLAYAN YABANCI’ 3 YIL MUAF
Kapsam dahilindeki yabancılar, yönetmeliğin 49., 50. ve 51. maddelerinde belirtilen çalışma izni muafiyeti başvurusu ve bu başvuruların değerlendirilmesi ile muafiyet sürelerine ilişkin hükümlerden istisna tutularak, İçişleri Bakanlığı’nın bildiriminde yer alan kapsam ve süreler esas alınacaktır. Bu bağlamda, yalnızca çalışma izni muafiyet bilgi formunun düzenlenmesi yeterli olacaktır.
Yönetmeliğin ilgili maddelerinde yapılan yeni düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın uygun görüşü alınması şartıyla, daimi basın kartı kapsamında Türkiye’ye gelen yabancı basın mensupları da görev süreleri boyunca çalışma izninden muaf tutulacaklardır. Ayrıca, ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkılarda bulunabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilen yabancılar için çalışma izni muafiyet süresi 6 aydan 3 yıla çıkarılmıştır.
VİZE BOYUNCA YAPILABİLECEK
Türkiye’ye gelen profesyonel yabancı sporcular, antrenörler, spor hekimleri, spor fizyoterapistleri, spor mekanisyenleri, spor masörleri gibi spor elemanlarının, spor federasyonları ve spor kulüpleri ile yaptıkları sözleşmeler süresince çalışma izninden muaf tutulabilmeleri için “spor meşruhatlı vize” alma şartı da düzenlemeyle kaldırılmıştır.
Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise, yabancıların yurt içinden yapacakları çalışma izni muafiyeti başvurusu için Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün olarak uygulanan süre sınırının kaldırılmasıdır. Bu yeni düzenleme ile, yurt içinden çalışma izni muafiyeti başvuruları, yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içinde yapılabilecek.
Kaynak: Sözcü