Yapay Zekanın Günlük Hayattaki Yeri
Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekânın günlük yaşantımızdaki etkilerini ve rolünü derinlemesine ele aldı. Montaj hatlarındaki insan gücünün yerini giderek artan oranda makinelerin aldığını ifade eden Yurdakul, “Otomasyon oranlarının yükselmesiyle birlikte, daha karmaşık görevleri de yerine getirebilen yapay zekâ ve algoritma tabanlı robotlar, üretim sektöründe insan emeklerini azaltma trendini sürdürüyor. Bu durum, çağrı merkezleri gibi hizmet alanlarında da kendini göstermekte; standart sorulara hızlı yanıt verebilen chatbotlar, müşteri temsilcilerinin görevlerini üstlenmeye başladı” dedi.
Veri girişi ve işleme üzerine yapılan işlerde de yapay zekânın etkisinin giderek arttığını vurgulayan Yurdakul, “Örneğin, bir muhasebeci veya finans uzmanının yerini alabilen veri analizi yapan algoritmalar, veri işleme süreçlerini büyük ölçüde hızlandırabiliyor. Böylece, rutin işlerin dışındaki yaratıcı alanlar insanların elinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor; ancak bu, kesin bir tahmin değil. Üretken yapay zekâ, resim, şiir, video ve müzik gibi yaratıcı içerikler de üretebiliyor” şeklinde konuştu.
İnsani Dokunuş Gerektiren Meslekler
İnsani dokunuş ve empati gerektiren mesleklerin yapay zekâya devredilmesinin oldukça zor olduğunu belirten Yurdakul, “Liderlik, motivasyon, psikolojik danışmanlık gibi duygusal zekâ gerektiren ve birebir etkileşimin önemli olduğu alanlar, yapay zekânın etkisi altına girmesi beklenmeyen meslek grupları. Sağlık sektöründe de benzer bir durum söz konusu. Hasta bakıcı ve hemşire gibi mesleklerde empatinin ve duygusal bağın ön planda olması nedeniyle bu işlerin insan eliyle yapılmaya devam edeceği görüşündeyim. Yapay zekâya işinizle ilgili sorular sorabilirsiniz; size hangi kararın daha mantıklı olacağına dair bilgi verebilir, ancak liderlik ve motivasyon gibi insana özgü yetenekleri yoktur. Dolayısıyla, insani dokunuş gerektiren meslekler, bizim için her zaman önemli bir alan olarak kalmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Yapay Zekanın Gelişim Hızı ve Gelecek Tahminleri
Yapay zekanın gelişim hızının, öngörülerin çok ötesine geçtiğini anlatan Yurdakul, “Gelecekte 5 yıl içerisinde gerçekleşeceğini düşündüğüm bir teknolojik gelişme, yapay zekâ alanında 6 ay içinde karşımıza çıkabiliyor. Bu da, tahminlerimizde ortalama 3 yıllık sapmalara yol açıyor. Yani, 3 yıl içinde gerçekleşeceğini öngördüğüm bir gelişme, bir sabah aniden karşıma çıkabiliyor. Bu nedenle, mesleğimin tamamen güvende olduğu ya da işimin asla elimden alınamayacağı düşüncesi yanıltıcı olacaktır. Kendimizi, yeteneklerimizi, geleceğimizi ve hayatımızı yapay zeka ile nasıl güçlendirebileceğimiz üzerinde durmalıyız. Gelecekte mesleklerin tamamen güvende olduğunu varsaymak yanıltıcıdır. Bu sebeple, mesleki becerilerimizi ve iş alanlarımızı yapay zekâ ile güçlendirerek geleceğe hazırlıklı olmalıyız” dedi.
Kaynak: Sözcü