1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yargıtay’dan Boşanma Davasında Tazminat ve Nafaka Kararları

Yargıtay’dan Boşanma Davasında Tazminat ve Nafaka Kararları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Kararı Üzerine Boşanma Davası

İzmir’de yaşayan bir kadın, evlilik birlikteliğinin temelden sarsıldığını iddia ederek boşanma davası açtı. Davacı kadın, boşanmanın yanı sıra kendi lehine ve çocuklarının yararına nafaka talep etti ve ayrıca 100’er bin lira maddi ve manevi tazminat istedi. Davalı erkek ise, eşine karşı bir dava açarak, kadının boşanma talebinin reddedilmesini ve kendi lehine 80 bin lira maddi, 50 bin lira manevi tazminat talep etti.

Yargılamayı yürüten yerel mahkeme, erkeğin ailesinin baskılarına karşı sessiz kaldığını ve eşine yapılan hakaretlere göz yumduğunu tespit etti. Mahkeme, eşine yönelik yapılan hakaretlere kayıtsız kalmanın, “duygusal şiddet” olarak değerlendirileceğini ve bu durumun boşanma sebebi sayılacağını vurguladı.

Maddi ve Manevi Tazminat Kararları

Erkek, eşini ailesiyle görüştürmeyen, görüştüğünde huzursuzluk yaratan ve “inceldiği yerden kopsun, çocuğu bırak git” gibi söylemlerle tehdit eden davranışları nedeniyle tamamen kusurlu bulundu. Mahkeme, tarafların boşanmasına karar vererek, kadın ve çocuk lehine nafaka ile kadına maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yerel mahkemenin belirlediği nafaka ve tazminat miktarlarının yetersiz bulunması üzerine, yapılan istinaf başvurusuyla İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, kadın ve çocuk için nafaka ile kadına yönelik maddi ve manevi tazminat miktarını artırdı. İstinaf kararına itiraz edilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını, kadın lehine belirlenen maddi ve manevi tazminat ile iştirak nafakasının miktarı açısından bozma kararı verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi Bozmaya Uyarak Yeni Karar Verdi

Bölge Adliye Mahkemesi, Yargıtay’ın bozmalarına uyarak, kadın ve çocuk lehine nafakayı 1000’er liraya çıkardı. Ayrıca, kadına 30’ar bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Karar Oy Birliğiyle Onandı

İstinaf kararına karşı, tazminat miktarları yönünden yeniden temyiz isteminde bulunulmasıyla dosya tekrar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, yerel mahkeme kararını oybirliğiyle onayladı. Dairenin kararında, “Temyizen incelenen Bölge Adliye Mahkemesi kararında ve gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında herhangi bir isabetsizlik tespit edilmemiştir. Bozma kararı gereğince hüküm verilmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Sözcü

Yargıtay’dan Boşanma Davasında Tazminat ve Nafaka Kararları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!