1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yavuz Peker’in Ceviz Bahçesi: Çocukluk Hayalinin Gerçekleşmesi

Yavuz Peker’in Ceviz Bahçesi: Çocukluk Hayalinin Gerçekleşmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ceviz Bahçesi: Yavuz Peker’in Çocukluk Hayali

Ceviz Bahçesi: Yavuz Peker'in Çocukluk Hayali

Uzun yıllar memleketinden uzakta yaşayan Yavuz Peker, 2011 yılında doğup büyüdüğü ilçeye bağlı 1398 rakımlı Özdamar köyüne geri dönerek çocukluk hayali olan ceviz bahçesini kurma arayışına girdi. Köyündeki çorak ve verimsiz arazilerin bir kısmını satın alan, bir bölümünü ise kiralayan Peker, 1400 dekarlık alana yıllar içinde 35 binden fazla ceviz fidanı dikmeyi başardı. Ağaçlarını, otomatik damlama sulama sistemi ve modern gübreleme ile ilaçlama ekipmanları kullanarak olgunlaştıran Peker, bu yıl 30-35 ton ceviz üretimi bekliyor.

Ayrıca, yaklaşık iki yıl önce arazisinde kurduğu tesiste cevizlerin işlenmesi ve paketlenmesi işlemlerini de gerçekleştiren Peker, böylece Erzincan ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlıyor. Arazide arıcılık faaliyetine de başlayan Peker, üretilen balları da tüketicilerle buluşturmayı hedefliyor.

İstanbul’dan Köye Dönüş

İş insanı Yavuz Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’daki yoğun iş temposunun ardından işleri çocuklarına devredip köyüne geri döndüğünü söyledi. Büyük emeklerle kurduğu ceviz bahçesinin örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Peker, şu şekilde konuştu:

“İstanbul’da kurduğum işimi çocuklarım büyüdüğü için artık onlara bıraktım. 2011’de biraz nefes alayım diye köyüme geri döndüm. Burada bir ceviz bahçesi kurmak istedim. 1400 dönüm araziye 35 bin ceviz diktim. Çok güzel oldu. Ben bu ceviz ağaçlarını ülkemdeki insanlara örnek olsun diye ve katma değer sağlasın diye önem vererek diktim. İnşallah bundan sonra buna benzer birçok örnek bahçe yapılır.”

Erzincan’da Ceviz Üretimi

Erzincan'da Ceviz Üretimi

Erzincan İl Tarım ve Orman İl Müdürü Vekili Serkan Kütük, kentin son yıllarda meyvecilik alanında önemli bir gelişim gösterdiğini belirtti. Ceviz üretiminin her geçen gün bölgedeki etkisinin arttığını ifade eden Kütük, il genelinde 6 bin 700 dekar alanda 187 bin ceviz ağacından üretim gerçekleştirildiğini aktardı.

  • Kemah ilçesinde 2 bin dekar alanda 87 bin 500 ceviz ağacı bulunmaktadır.
  • Bu işletmede iyi tarım uygulamaları da yapılmaktadır.
  • Bakanlık olarak ceviz bahçelerine iyi tarım uygulaması için desteklemelerimiz mevcuttur.

Benzersiz Bir Bahçe

Kemah İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Yiğit Kolak, tarım üretimi yapan işletmeleri gezerek destek verdiklerini belirtti. “Bu ceviz bahçesi, ülkemizde ve Doğu Anadolu’da eşi benzeri olmayan bir bahçe. Hem bahçenin büyüklüğü hem de üretim miktarı bakımından ve teknolojik anlamda çok gelişmiştir. Aynı zamanda burada bal üretimi ve paketleme tesisi de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cevizin Kalitesi ve Gelecek Hedefleri

Cevizin Kalitesi ve Gelecek Hedefleri

İşletmenin sorumlu ziraat mühendisi Üstün Erkin Günay, arazide ticari değeri yüksek ve dünya çapında ün kazanmış “Chandler” cinsi ceviz üzerinde yoğunlaştıklarını açıkladı. İklimin cevizin kalitesini artırdığına dikkat çeken Günay, bölgede gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının oldukça fazla olduğunu, bunun da cevize mükemmel bir lezzet ve aroma kattığını vurguladı.

Arazide Erzincan’dan gelen yaklaşık 50 tarım işçisiyle birlikte üretim gerçekleştirdiklerini belirten Günay, “Geçen yıl yaklaşık 20 ton civarında ürün aldık, bu sene hedefimiz 30-35 ton ceviz üretimi gerçekleştirmek. İşletmemiz, tam verime geçtiğinde 400-500 ton ürün almayı hedefliyoruz. Ayrıca, işletmemiz iyi tarım sertifikasına sahip, bu da tüketiciye büyük bir güven veriyor” şeklinde konuştu.

Yavuz Peker’in kendi projesi olan bir ev tasarladığını da ekleyen Günay, “Ev, kendi ekseninde tüm arazileri görecek şekilde 360 derece dönebilmekte, böylece Yavuz Bey bütün arazileri hakim bir şekilde izleyebiliyor” dedi.

Kaynak: Sözcü

Yavuz Peker’in Ceviz Bahçesi: Çocukluk Hayalinin Gerçekleşmesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!