1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yeni Genel Kolluk Disiplin Hükümleri ve Bekçilerin Görevleri

Yeni Genel Kolluk Disiplin Hükümleri ve Bekçilerin Görevleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Düzenlemeler ile Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Değişiyor

Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda, Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu değişiklikler, kolluk kuvvetlerinin disiplin yönetmeliklerini kapsamlı bir şekilde yeniden şekillendirecek.

Amirleri Eleştirmek Disiplin Cezası Gerektiriyor

Yeni düzenlemelere göre, görev sırasında veya dışında, kurumun hiyerarşik yapısını bozacak veya amirlerin otoritesini zedeleyecek şekilde olumsuz eleştirilerde bulunanlar, disiplin cezası ile karşılaşabilecek. Bu durum, amir ya da üstlerin eylem ve işlemlerine yönelik eleştirici söz veya yazılar yazmanın, disiplin cezası gerektiren fiiller arasında yer alması anlamına geliyor.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Yeni Görevler

Teklif, Anayasa Mahkemesi kararı gereğince çarşı ve mahalle bekçilerinin önleyici ve koruyucu görevlerinin kapsamını netleştiriyor. Bekçiler, görevli oldukları bölgelerde bulunan konut, işyeri ve araçların güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alacak, görev sırasında tespit ettikleri kabahatleri önlemekle yükümlü olacak ve bunları genel kolluğa bildirecekler.

Bekçilerin yetkileri, durdurdukları kişiler veya araçlarda silah veya başkalarının yaşamını tehlikeye sokabilecek eşyaların bulunup bulunmadığına dair yeterli şüphe söz konusu olduğunda, el ile dıştan kontrol yapmalarını da kapsıyor. Ancak, aracın içerisine doğrudan müdahale edilemeyecek ve kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması istenemeyecek. Bu, kişisel hakların korunmasını sağlamak adına önemli bir madde olarak öne çıkıyor.

Haftalık Çalışma Süresi ve Ekstra Çalışmalar

Çarşı ve mahalle bekçileri, haftalık 40 saat çalışma süresine tabi olacaklar. Ancak, personel yetersizliği, görev yoğunluğu gibi durumlarla karşılaşıldığında, valinin onayıyla bu süre en fazla 56 saate kadar uzatılabilecek. Bu tür durumların sona ermesiyle birlikte, fazla çalışılan süre istirahat süresine eklenecek.

Bekçiler, olağanüstü hal, terör olayları, toplumsal olaylar, doğal afetler, salgın hastalıklar, mevsim koşulları gibi zorunluluk hallerinde de Bakan onayıyla belirlenen süreler dışında çalıştırılabilecekler. Bu durum, kamu güvenliğini sağlamak adına gerekli esnekliği sunacak.

Kaynak: Sözcü

Yeni Genel Kolluk Disiplin Hükümleri ve Bekçilerin Görevleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!