1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni Reeskont Kredileri Modeli ve İhracat Skorlaması

Yeni Reeskont Kredileri Modeli ve İhracat Skorlaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Reeskont Kredileri Modeli Hakkında

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, reeskont kredileri uygulamasında önemli bir değişiklik yapılmış ve net ihracatçılık koşulu yerine katma değerli ihracatı teşvik eden firmaların skorlanmasına dayanan yeni bir model uygulanmaya konulmuştur.

Bu yeni model, veri temelli ve analitik bir yapıya sahip olup, firmaların net ihracatçılık durumlarının yanı sıra, ihraç edilen ürünlerin ve destinasyonların çeşitliliği, ihraç edilen ürünlerin teknolojik düzeyi ve firma ölçeği gibi birçok değişkeni farklı ağırlıklarla dikkate alarak her bir firma için bir ihracatçı skoru hesaplanacaktır. Bu sayede, firmaların ihracat potansiyelleri daha objektif bir şekilde değerlendirilecektir.

Firmaların yeni uygulamaya uyum sağlamaları için geçiş süreci olarak 3 aylık bir süre öngörülmüştür. Uygulama 13 Ocak 2025 tarihinde resmen başlayacak. Ayrıca, ihracat skorları düşük olan firmalara, finansman planlamalarını yapabilmeleri amacıyla 2025 yılı sonuna kadar vadesi gelecek reeskont kredilerini yenileyebilme hakkı tanınmaktadır.

Bu skorlama modeli ile reeskont kredilerinin daha hedefli bir şekilde kullandırılması amaçlanmakta ve bu sayede yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapan firmaların kredilerden daha fazla yararlanması sağlanacaktır. Böylece, Türkiye’nin ihracat yapısının güçlenmesi ve rekabet gücünün artması hedeflenmektedir.

Yeni Reeskont Kredileri Modeli ve İhracat Skorlaması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!