1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği: Cezalar ve Bildirim Süreçleri

Yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği: Cezalar ve Bildirim Süreçleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, vergi mükellefleri için önemli değişiklikler getiriyor. Bu tebliğ ile birlikte fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin yıl içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcı ve satıcıya uygulanacak cezanın katlanarak artacağı belirtiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu örneğe göre, fatura düzenlemeyen ya da almayan mükellefler için ilk tespitte uygulanacak ceza 10 bin lira olarak belirlenmişken, altıncı ve sonraki tespitlerde bu ceza 100 bin liraya kadar yükselebiliyor. Ayrıca, kayıt dışı işlemler için belirlenen cezalar %50 artırımlı olarak uygulanacak.

Özel Usulsüzlük Cezaları ve Bildirim Süreci

Mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemlerde yapılan yeni uygunsuzluklar için de cezaların artırımlı bir şekilde uygulanacağı bildirilmektedir.

5 Gün İçinde Bildirim Hakkı

Fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü olan kişiler, kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde vergi dairesine kendiliğinden bildirdikleri takdirde, bu kişiler için herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak, belgeyi düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacaklar.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya, Vergi Usul Kanunu’nda belirlenen belgeler dışında farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı eğer bu durumu 5 iş günü içinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek; fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacaktır.

Kaynak: Sözcü

Yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği: Cezalar ve Bildirim Süreçleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!