Yeni Vergi Uygulamaları ve İktidarın Yaratıcı Fikirleri
“Yeni vergi yok” söylemine rağmen sürekli yeni vergi türleri oluşturan iktidar, kredi kartı limitlerine vergi koyarak dünyada bir ilke imza attı. Ekonomik sıkıntılar içerisinde olan halkın üzerine zamları yağdıran iktidar, lüks harcamalarına ayak uydurmakta zorlanıyor. Bu gidişle, saçı olana tarak vergisi, arabası olmayanlardan kaldırım vergisi, evlenene damatlık-gelinlik vergisi, evlenmeyene bekarlık vergisi gibi yaratıcı vergilerle karşılaşabiliriz. Ayrıca, iki ve daha fazla evlilik yapana yeni eş vergisi, sifon çekme vergisi, alışveriş merkezinde dolaşma vergisi, kışın bot vergisi, yazın terlik vergisi gibi yeni vergi türleri de gündeme gelebilir.
Arabası olanlardan akaryakıt vergisi, alım-satım vergisi, yıllık kullanım vergisi (MTV) ve sigorta vergisi gibi birçok kalemde vergi alınmakta. Son dönemlerdeki ekonomik kriz nedeniyle masraflarını karşılayamadığı için arabasını satanlarla, hiç arabası olmamış milyonlarca vatandaş da unutulmamalı. Kaldırımları aşındıran bu geniş kesimden de kaldırım vergisi alınmalı. Hatta cadde kaldırımından ayrı, sokak kaldırımından ayrı vergi alınarak şatafat daha rahat bir şekilde yaşanabilir.
Alkol ve İlgili Vergiler
İktidar, alkolün bulunduğu her yere vergi yüklemeyi seviyor. Rakıdan vergi alınıp, yanında bulunan roka ve balıktan alınmaması düşünülemez. Masasında bu üçlüyü bir arada bulunduranlardan RRB vergisi talep edilebilir. Bu dünyadan göç edenler de vergiden muaf olmamalı; mirasçıları, ölüm vergisini ödemeden kimsenin mezara girmesine izin verilmemelidir.
İlginç Vergi Uygulamaları
Dünya tarihi, birbirinden ilginç vergi uygulamalarına tanıklık etti. Örneğin, İspanya’da 14. yüzyılda ikinci kez evlenen kadınlardan ikinci koca vergisi alındı. Roma döneminde İmparator Augustus, bekarlar için bir vergi ve çocuksuzluk vergisi getirmişti. İngiltere’de ise 1784 yılında şapka ya da benzeri aksesuarları takan herkes için şapka vergisi uygulandı. Rus Çarı Büyük Petro, 1705 yılında sakalı vergilendirerek, Rus erkeklerini tıraş olmaya teşvik etti. Günümüzde ise İsveç’te yeni doğanlara, telaffuzu zor veya sıra dışı isimler verilmesi halinde vergi alınabiliyor. ABD’nin Maryland eyaletinde ise tuvalet sifonunu çekme sayısı üzerinden vergi alınması dikkat çekiyor.
Bakan Şimşek’e Vergi Önerileri
- İsim Vergisi: Yeni bebeği olanlardan isim vergisi alınabilir. İki isimli bebeklerden ailelerden duble vergi tahsil edilebilir.
- Balkon Vergisi: Balkonlu evde yaşayanlardan vergi alınmalı. Ayrıca güneş gören evlerden de güneş vergisi talep edilebilir.
- Terlik Vergisi: Kışın bot, yazın terlik giyenlerden vergi alınabilir.
- Aksesuar Vergisi: Gözlük takanlardan gözlük vergisi, takı takıp sokağa çıkanlardan ise aksesuar vergisi alınabilir.
- Ölüm Vergisi: Hayatı boyunca vergi ödemekle geçen vatandaşlar, öldükten sonra mirasçılarına ek vergi yükümlülüğü ile karşılaşabilirler.
Olmayan Paraya Vergi Tasarısı
İktidarın vergi oluşturma konusundaki son örneği olan kredi kartı limitlerinden ‘katkı payı’ alınması, bu hafta TBMM’de görüşülmeye başlanacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, yeni vergilere ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine bu hafta başlayacak. Buna göre, limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartı hamilleri, her bir kart için yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Ayrıca, noterlerde taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması durumunda belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak. Bununla birlikte, matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatlerinden Özel Tüketim Vergisi alınacak. Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Kaynak: Sözcü