1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yeniden Refah Partisi’nden Belediyeler Kanununda Değişiklik Teklifi

Yeniden Refah Partisi’nden Belediyeler Kanununda Değişiklik Teklifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeniden Refah Partisi’nden Önemli Kanun Teklifi

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Yönelik bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. Bu teklif, belediyelerin yönetiminde önemli değişiklikler öngörüyor.

BELEDİYE BAŞKANI ATANMAYACAK, MECLİS ÜYESİ BAŞKAN OLACAK

Teklifin en dikkat çekici noktası, Belediyeler Kanunu’nun 46. maddesindeki kayyum uygulamasının değiştirilmesi. Buna göre, görevden alınan belediye başkanının yerine, belediye meclis üyeleri arasında yapılacak seçimle bir meclis üyesinin belediye başkanı olarak görevlendirilmesi sağlanacak.

“KAYYUM KARARI İÇ HUKUKA AYKIRI”

Bekin, mecliste düzenlediği basın toplantısında, bu kanun teklifinin gerçek anlamda bir demokratik işleyişin sağlanması açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. TBMM’de grubu bulunan tüm partilere bu konudaki sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulundu. Bekin, açıklamalarında şunları ifade etti:

  • “Halkın oyuyla seçilmiş başkan ve belediye meclis üyelerinin görevden alınması ve yerine kayyum atanması, Anayasa’ya ve iç hukuka aykırıdır.”
  • “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu, Anayasa’nın ikinci maddesinde belirtilmiştir.”
  • “Hukuk devleti, yalnızca kanunların varlığıyla değil, bu kanunların adil bir şekilde uygulanmasıyla da kendini gösterir.”

Bekin, Anayasa’nın 67. maddesinin seçme ve seçilme hakkını güvence altına aldığını ve bu hakkın ihlalinin demokrasinin işleyişine ciddi zararlar vereceğini belirtti.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN BENİMSENMESİ GEREKİR”

1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hem belediyelerde hem de İçişleri Bakanlığı Teşkilat Kanunu’nda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu KHK ile belediye kanunun 45 ve 46. maddelerine eklemeler yapılmış ve geçici bir madde eklenmiştir. Bu düzenlemeler doğrultusunda, vesayet makamına görevden alınan belediye başkanları ve meclis üyeleri yerine atama yetkisi verilmiştir.

Bu bağlamda, yerel yönetimlere kayyum atanmasının sona erdirilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi amacıyla yeni bir yasal düzenlemenin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bekin, bu düzenlemenin yerel yönetimlerin bağımsızlığını ve demokratik süreçlerin korunmasını sağlayacağını, halkın seçme ve seçilme hakkını güvence altına alacağını vurguladı.

Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olarak varlığını sürdürebilmesi için, kayyum uygulamaları yerine hukukun üstünlüğüne dayalı bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Bekin, “Görevini kötüye kullanan ya da suç işleyen belediye başkanlarının görevden alınmasında, yerel yönetimin bir organı olan belediye meclis üyelerinden belediye başkanı seçilmesi, hukukun ve demokrasinin gereğidir,” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler, mevcut yasalarla tanımlanmış demokratik birimlerdir ve bu birimlerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bekin, meclise sundukları 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi ile ilgili önemli değişiklikler önerdiklerini belirtti. Teklif, belediye başkanlarının görevlerinin herhangi bir nedenle boşalması durumunda, yeni başkan veya başkan vekili seçimi yapılamazsa, İçişleri Bakanı tarafından belediye meclis üyeleri arasında gizli oylama ile bir meclis üyesinin belediye başkanı olarak görevlendirilmesine olanak tanıyacak.

Kaynak: Sözcü

Yeniden Refah Partisi’nden Belediyeler Kanununda Değişiklik Teklifi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!