Cem YILDIRIM’ın Açıklamaları ve Yenidoğan Çetesi Olayı Üzerine Tepkiler
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, SGK’dan para almak amacıyla bebeklerin ölümüne sebep olan Yenidoğan Çetesi ile ilgili tepkilerin merkezinde yer almakta. Bakan Memişoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, kendisini ve il sağlık müdürü olduğu dönemi aklamak için çaba sarf etti. Ancak yaşanan vahşet ve ihmal ile ilgili “sağlıklı” cevaplar veremediği gözlemlendi.
Memişoğlu, dosyanın esas delillerinin elde edildiği zamanın 25 Eylül 2023 olduğunu belirtti ve 28 Eylül’de İstanbul genelinde yenidoğancıların oluşturduğu bir komisyon kurduklarının altını çizdi. Kendisine yöneltilen, “İhbarı alarak denetimler yapılmaya başladıktan sonra devam eden bebek ölümleri engellenemez miydi?” sorusuna ise, dosyanın gizli olduğuna ve savcılıkta bulunduğuna işaret ederek, bu nedenle bebek ölümleri hakkında kendilerine bilgi verilmediğini ifade etti. Böylelikle gerekli adımları zamanında atmadıklarını ilk ağızdan itiraf etmiş oldu.
Kamunun merak ettiği “Ölümler varken siz neden durdunuz?” sorusunu geçiştirerek, çetenin çökertildiğini söylemekle yetindi. İddianameye göre, eğer soruşturma başladığında müdahale edilseydi, en az 10 bebek hayatta olacaktı.
Kapatılan Hastanenin Başhekimi ile İlgili Detaylar
Yenidoğan Çetesi olayında kapatılan Beylikdüzü Medilife Hastanesi’nin başhekimiyle çekilmiş bir fotoğrafının bulunması üzerine Memişoğlu, bu kişinin Trabzon’dan ortaokul ve lise arkadaşı olduğunu açıkladı. CİMER ihbarından sonra gerçekleşen ziyaretin 2023 yılı Temmuz ayında yapıldığını ve çetenin o sırada yeni dinlenmeye başladığını belirtti.
Bakanın Boşa Geçen Ayları Anlatması
Yenidoğan Çetesi’ne yönelik soruşturma, CİMER’e yapılan bir şikayetle başlamıştır. 22’si tutuklu toplam 47 kişiyle ilgili sürecin kronolojisi ise şöyle gelişmiştir:
- 27 Mart 2023: Bazı özel hastaneler ile ilgili CİMER’e şikayet yapıldı.
- 28 Mart 2023: Şikayet, Teftiş Kurulu Başkanlığına ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne iletildi.
- 2 Mayıs 2023: Şikayetlerin ardından denetimler başlatıldı.
- 5 Mayıs 2023: İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyeti’ne ihbarda bulundu.
- 28 Eylül 2023: İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, “Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu” kurulmasını talep etti.
- 26 Nisan 2024: İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün operasyonları sonucunda 47 kişi gözaltına alınırken, 22 kişi tutuklandı.
- 23 Ağustos 2024: Sağlık Bakanlığı raporunda, çocuk hekimi yerine hemşirenin izlemesine bırakılan yenidoğan bebeklerin %90’ının yaşam haklarının ellerinden alındığı belirtildi.
- 30 Ağustos 2024: Tutuklu şüphelilerin avukatı, soruşturmayı yürüten savcı Y.E’ye suikast planlandığını ve ailesine zarar verileceğini bildirdi.
- 9 Ekim 2024: Savcı Y.E., yenidoğan bebeklerin yaşam haklarının ellerinden alındığı ve pasif ötenazi uygulandığına dair fezleke hazırladı.
- 11 Ekim 2024: Savcı Y.E’nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturmada şüpheliler gözaltına alındı.
- 16 Ekim 2024: Hazırlanan iddianamede, ölen 10 bebek “maktul”, 5 kişi “müşteki”, SGK İstanbul İl Müdürlüğü “suçtan zarar gören”, 19 hastane ve sağlık şirketi “malen sorumlu” 47 kişi de “şüpheli” olarak yer aldı.
Yanıtsız Kalan Sorular
- CİMER’e yapılan ilk başvurudan 17 ay sonra hastanelere yaptırım uygulandığına göre, burada bir gecikme yok mu? Gecikme yargıda mı, idarede mi?
- Böyle bir gecikme olduğuna göre, aradaki süre içinde yeni bebek ölümleri yaşandıysa, bunun sorumluluğu olmaz mı? Sorumlular soruşturuluyor mu?
- Bakan’ın da açıkladığı gibi, bu yılın Nisan ayında ilk tutuklamalar olduğuna göre, şüphelilerin çalıştığı hastaneler neden 6 aylık süreç içinde kapatılmadı?
- İlk ihbarlardan üç ay sonra Bakan, neden daha sonradan kapatılan Beylikdüzü Medilife Hastanesi’ni ziyaret etti? Kendisine bilgi verilmedi mi?
- Sağlık Bakanlığı
- Dört farklı ilde benzer iddialar ortaya atılmıştı. Bu konuda bir bilgi var mı? İddialar ciddi mi? Ciddiyse neden açıklama yapılmıyor?
- 17 aylık bu soruşturmadan önceki Sağlık Bakanı’na gizlilik nedeniyle bilgi verilmediği söyleniyor. Böyleyse, bebek ölümlerine göz yummak olmaz mı?
Kaynak: Sözcü