1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yenidoğan Çetesi Skandalı ve Yurt Dışındaki Sağlık Harcamaları

Yenidoğan Çetesi Skandalı ve Yurt Dışındaki Sağlık Harcamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenidoğan Çetesi Skandalı ve Sağlık Sistemindeki Çürümeler

Türkiye, günlerdir Yenidoğan çetesi skandalını tartışırken, sağlık sistemindeki çürümeyi gözler önüne seren yeni bir detaya ulaşıldı. Sağlık Bakanlığı’nın Bütçe Raporu’nda yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışında işlettiği hastanelere, bakanlık bütçesinden yalnızca 8 ayda 214 milyon lira aktarıldığı ortaya çıktı.

Devlet Hastanesi Olmayan İller

İktidarın sağlık politikalarına karşı çıkan CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Türkiye’de 13 ilin devlet hastanesi bulunmadığını belirtti. Yurt dışındaki hastanelere harcanan büyük meblağlara dikkat çeken Akay, “Sağlık yatırımlarını Afrika’ya değil, Anadolu’ya yap” çağrısında bulundu.

Yurt Dışındaki Hastanelere Yapılan Harcamalar

Akay, bakanlığın yurt dışı harcamalarını şu şekilde aktardı:

  • 2014 yılında hizmete açılan Nyala, Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne: 24 milyon 192 bin 253 lira
  • 2014 yılında hizmete açılan Mogadişu, Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne: 76 milyon 164 bin 833 lira
  • 2019 yılında hizmete açılan Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi’ne: 46 milyon 32 bin 813 lira
  • 2021 yılında hizmete açılan Bişkek, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi’ne: 68 milyon 16 bin 245 lira

Toplamda, 2024 yılının ilk 8 ayında yurt dışındaki hastanelere yapılan harcama: 214 milyon 406 bin 145 lira.

Sağlık Yatırımları ve Yurtdışı Harcamalar

Akay, Türkiye’de bazı illerin sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunu vurgulayarak, “Karabük, Ağrı, Aksaray, Amasya, Adıyaman, Çorum, Erzincan, Karaman, Kırklareli, Kırşehir, Niğde, Siirt ve Uşak illerinin merkez ilçelerinde devlet hastanesi yok. İktidar, her alanda olduğu gibi sağlık alanında da vatandaşlarına üvey evlat muamelesi yapıyor” dedi. Akay, hükümete çağrıda bulunarak, sağlık yatırımlarının yurtdışına değil, Anadolu’ya yapılması gerektiğini ifade etti.

Yabancı hastalara sağlanan sağlık hizmetleri için harcanan paralara da değinen CHP’li Akay, “GSS prim borçları nedeniyle haciz işlemi başlatılacağına dair 10 milyona yakın vatandaşımıza telefon mesajı gönderildi. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, yurtdışında tedavi talebinde bulunan yabancı hastalara verilen hizmetler için 8 ayda 28 milyon 407 bin lira harcandığı belirtiliyor. Bu durumu kabul etmek mümkün değil; çünkü iktidar, vatandaşlarının sağlığını göz ardı ederek, onların alın terini yabancılar için harcıyor” dedi.

Kaynak: Sözcü

Yenidoğan Çetesi Skandalı ve Yurt Dışındaki Sağlık Harcamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!