Yüksek Enflasyon ve Nakit İhtiyacı
Yüksek enflasyon, artan fiyatlar ve düşen alım gücü, toplumda nakit ihtiyacını giderek artırıyor. Ancak, mevcut nakitlerin enflasyon karşısında etkisiz kalması, bireyleri ve işletmeleri zor bir duruma sokuyor. Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, tedavüldeki en yüksek banknot olan 200 TL, küçük kupürlerin tahtını sarsmış olmasına rağmen, artık kendi başına bir değer taşımıyor.
Bir alışveriş sırasında, yanınızda onlarca banknot taşımak zorunda kalmak, hem tüketiciler hem de bankacılık sektörü için ciddi bir zorluk oluşturuyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre, son 15 yıl içinde tedavüldeki banknotların oranında büyük bir değişim yaşandı. Örneğin, 2010 yılı Ocak ayında banknotların yalnızca yüzde 16’sı 200 TL iken, bu oran günümüzde yüzde 80,4’e kadar yükselmiş durumda.
ATM’lerde de önemli değişimler gözlemleniyor. Son bir yılda, ATM’ler artık günde iki kez değil, üç kez dolduruluyor. Bu dolumlarda kullanılan nakdin yüzde 75’i 200 TL’lik, yüzde 25’i ise 100 TL’lik banknotlardan oluşuyor. 100 TL altındaki banknotların ise ATM’lerde ve piyasalarda ne bir yeri ne de bir hükmü kalmış durumda.
2018 yılından itibaren uygulamaya konulan ve pandeminin etkisiyle daha da artan geleneksel olmayan düşük faiz politikası, hem enflasyonu hem de döviz kurlarını hızla yükseltti. Bu artış, Türk Lirası’nın alım gücünü ciddi ölçüde düşürürken, bireylerin nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için deste deste banknot taşımak zorunda kalmasına yol açtı.
Kaynak: Sözcü