1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yükseköğretimde Yabancı Öğrenci Sayısında Artış

Yükseköğretimde Yabancı Öğrenci Sayısında Artış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretimde Yabancı Öğrenci Sayısı Artıyor

Türkiye’de artan sığınmacı sayısıyla birlikte, yükseköğretim öğrencisi olarak eğitim alan yabancı uyruklu bireylerin durumu kamuoyunun önemli bir gündem maddesi haline gelmiş durumda. Bu bağlamda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Dicle Üniversitesi’nde düzenlenen bir törende merak edilen soruları yanıtladı. Özvar, Diyarbakır’da bulunmanın kendisine verdiği mutluluğu ifade ederken, 2024-2025 Akademik Yılı’nın tüm öğrenci, akademisyen ve idari personel için hayırlı olmasını diledi.

‘200 ÜLKEDEN 340 BİN YABANCI ÖĞRENCİ VAR’

Özvar, Türk yükseköğretimini uluslararası alanda daha görünür kılmak ve akademik etkileşimi artırmak amacıyla yapılan çalışmalara değindi. Ülkedeki uluslararası öğrenci sayısının hızla arttığını belirten Özvar, şu anda bu sayının yaklaşık 200 ülkeden 340 bine ulaştığını ve bunu 500 bine çıkarma hedefinde olduklarını vurguladı. Özvar, bu bağlamda:

  • Uluslararasılaşmanın, üniversitelerin uluslararası saygınlığını artırmak için öğretim elemanlarının cazibe merkezi haline gelmesini sağlamak gerektiğini dile getirdi.
  • Öğretim elemanlarının uluslararası yükseköğretim kurumları ve araştırma merkezlerine gitmelerinin önemine dikkat çekti.
  • Bu süreçlerin, uluslararası etkileşimi artıracak ve üniversitelerdeki akademik projelerin çeşitliliğini zenginleştireceğini ifade etti.

İstihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenme konularında yükseköğretim programlarına sürekli etkileşimli bir yapı kazandırmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Özvar, son zamanlarda mikro yeterlilikler alanının da ön plana çıktığını aktardı.

Özvar, şu bilgileri paylaştı:

“Mikro yeterlilikler alanında kapsamlı bir çalışma yürütmekteyiz. Türkiye, Avrupa’da bu konuda en ileri ülkelerden biri konumundadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yaptığımız protokoller sayesinde üniversitelerimizin seçimlik ders havuzlarına çağın gereksinimlerini karşılayan, iş dünyasına yönelik dersler eklenmiştir. Üniversitelerimizin birçoğu bu derslerden faydalanarak, bahsi geçen Bakanlıkların sunduğu dersleri öğrencilerine sunmaktadır. Bu yıl, mikro yeterlilikler konusunda Avrupa’da atılan ilk büyük adımlardan biri olarak kabul edilebilir.”

Özvar, önümüzdeki dönemde bu konuda daha ileri adımlar atacaklarını vurguladı. Yeşil beceriler konusunda bilinçli bir gençlik yetiştirmek ve üniversitelerin daha yeşil, verimli ve sosyal sorumluluk üstlenen kampüslere sahip olmasını desteklemek amacıyla Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’ni başlattıklarını belirtti. Projenin ilk aşamasında 11 üniversite kampüsünün yer aldığını ifade eden Özvar, bu projeyle:

  • Kampüslerde enerji verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini,
  • Su kaynaklarının korunması,
  • Atık yönetiminin optimize edilmesi ve
  • Karbon ayak izinin azaltılması gibi hedeflerin bulunduğunu söyledi.

Bu girişimlerin, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki uluslararasılaşma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.

Kaynak: Sözcü

Yükseköğretimde Yabancı Öğrenci Sayısında Artış
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!