1. Haberler
  2. Dünya
  3. Yunanistan’da 12 Mil Tartışmaları Yeniden Gündemde

Yunanistan’da 12 Mil Tartışmaları Yeniden Gündemde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan’da “12 Mil” Tartışmaları Yeniden Gündemde

Türkiye ile ilişkilerin yumuşadığı bir dönemde, Yunanistan’da “12 mil” tartışmaları yeniden alevlenmiş durumda. Yunanistan, 1995 yılında Ege Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmişti. Türkiye ise, Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 6 milin ötesine çıkarması durumunda bu durumun savaş sebebi sayılacağını açıkça belirtmişti. O günden bu yana, Ankara-Atina hattındaki bu kriz konusu sürekli olarak gündemde kalmıştır.

Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre, Yunan hükümetinden bir yetkili, karasularının 6 mil ile sınırlı kalmasını asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. Yunan yetkili, “6 mil mi? Böyle bir ihtimal yok” diyerek kesin bir duruş sergiledi. Ayrıca, Türkiye’nin talep ettiği Ege adalarının silahsızlandırılması meselesini de gündeme almayacaklarını vurguladı.

Açıklamanın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan mevkidaşı George Gerapetritis’in gelecek ay bir araya geleceği toplantı öncesinde yapılması dikkat çekiyor. İki bakanın görüşmesinde, tartışmalı Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığı konularının ele alınması bekleniyor.

DENİZ PARKI KRİZİ

İlişkilerdeki kriz başlıklarını çözmeye yönelik görüşmelere rağmen, Atina’nın bir süre önce İyon ve Ege Denizi’nde deniz parkları oluşturma planını açıklaması, Ankara-Atina hattındaki olumlu havayı gölgeleyen bir gelişme oldu. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimize tekrar dikkat çekeriz” ifadelerine yer verdi.

Bu gelişmeler ışığında, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

Kaynak: Sözcü

Yunanistan’da 12 Mil Tartışmaları Yeniden Gündemde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!