1. Haberler
  2. Dünya
  3. Zelenskiy’nin Almanya Ziyareti: Destek ve Barış Stratejileri

Zelenskiy’nin Almanya Ziyareti: Destek ve Barış Stratejileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Almanya Ziyareti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Avrupa turunun son durağı olarak Almanya’nın Berlin kentine geldi. Londra, Paris ve Roma’nın ardından gerçekleşen bu ziyaret, geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Zelenskiy, helikopterle Başbakanlık binasının arkasındaki “Başbakanlık Bahçesi”ne iniş yaptı ve burada Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından karşılandı.

Görüşme öncesi düzenlenen basın toplantısında, Scholz, Zelenskiy’nin bu yıl Almanya’yı dördüncü kez ziyaret ettiğini belirtti. Scholz, “Almanya, Ukrayna’nın yanında sağlam bir şekilde durmaya devam ediyor” ifadesini kullanarak, ülkesinin Ukrayna’nın Avrupa’daki en güçlü, dünya genelindeki ise ikinci en büyük askeri destekçisi olduğunu vurguladı. “Bu destek devam edecek ve bunu sana burada temin ederim” dedi.

Scholz, yaklaşan kış öncesinde Ukraynalılara somut yardımlarda bulunacaklarını belirtti. Almanya’nın, savaş sırasında alt yapıda oluşan hasarların onarılması için 170 milyon avro yardım taahhüdünde bulunduğunu aktardı. Ayrıca, askeri alanda da ülkesinin özellikle hava savunmasında destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Almanya’nın, Ukrayna’ya, IRIS-T SLM, zırhlı koruma araçları, muharebe tankları, obüsler, mühimmat ve insansız hava araçlarını içeren 600 milyon avroluk bir destek paketini teslim ettiğini kaydetti.

Ukrayna’ya Yıl Sonuna Kadar 1,4 Milyon Avroluk Paket

Başbakan Scholz, Belçika, Hollanda ve Norveç ile birlikte yıl sonuna kadar Ukrayna’ya hava savunma sistemleri, obüsler, insansız hava araçları, zırhlı araçlar, muharebe tankları, radarlar ve mühimmat gibi askeri malzemeleri içeren toplam 1,4 milyar avroluk bir paket sağlanacağını ifade etti. Gelecek yıl için Almanya’nın bütçesinde Ukrayna’ya destek için 4 milyar avro ayrıldığını hatırlatan Scholz, “Tüm bunlar iki şeyi gösteriyor. Birincisi, Ukrayna bize güvenebilir. İkincisi, bu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e açık bir mesajdır: Zamana oynamak işe yaramayacaktır. Ukrayna’ya verdiğimiz destekten vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Scholz, bir sonraki barış konferansına Rusya’nın da katılmasını isteyerek, “Barışın ancak uluslararası hukuk temelinde gerçekleştirilebileceği açıktır. Bu çok büyük bir çaba gerektirecektir. Ancak, Ukrayna için adil ve kalıcı bir barışa ulaşma çabası, ortak eylemimizin yol gösterici ilkesi olmaya devam edecektir. Rusya tarafından dikte edilen bir barışı kabul etmeyeceğiz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, yaptığı ziyaretlerle ülkesine barışın nasıl getirilebileceği konusunda dost ülkelere stratejilerini sunmayı hedeflediğini belirtti. “Bunlar, tüm durumu gerçek barışa doğru taşıyabilecek, hedefe yönelik gerçekçi adımlardır” diyen Zelenskiy, durumun adil bir şekilde sona ermesini istediklerini ifade etti. Almanya’nın verdiği destek için teşekkür eden Zelenskiy, hava savunma alanında sağlanan yardımlarla binlerce hayatın kurtarıldığını kaydetti.

Zelenskiy, ekonomik ve siyasi desteğin önemine de değinerek, bunun gelecek yıl da devam etmesi gerektiğini vurguladı. İlk barış zirvesini hatırlatırken, ikincisini de gerçekleştirmek istediklerini belirten Zelenskiy, “Bugün Federal Şansölye’ye Rusya’yı barış yapmaya nasıl zorlayabileceğimize dair bir plan sunacağım” dedi. Bunun 2025’te gerçekleşmesini arzuladığını ifade etti. Zelenskiy, Başbakan Scholz ile yapacağı görüşmenin ardından Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile de bir araya gelecek.

Kaynak: Sözcü

Zelenskiy’nin Almanya Ziyareti: Destek ve Barış Stratejileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!